Laura Badea, despre Olga Szabo: ,,Un campiOM! O antrenoare minunată care a crescut niște oameni frumoși, deoarece unii dintre ei au ajuns mari campioni”

Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică şi prima campioană mondială a scrimei româneşti, a încetat din viaţă la 83 de ani.

Olga Orban-Szabo, 83 de ani (născută în 9 octombrie 1938), a cunoscut succesul și gloria pe planșele lumii. „Este exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care scrima a fost mai mult decât un sport, a însemnat totul”, spun reprezentanții Federației.

Olga Orban-Szabo a câștigat prima medalie olimpică pentru scrima românească în 1956, la Jocurile de la Melbourne. Floretista născută la Cluj a teminat întrecerea din Australia cu argintul la gât în competiția individuală. Tot ea a devenit în 1962, la Buenos Aires, și prima campioană mondială la floretă individual. Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de floretă să câștige primul titlu suprem, la Havana, în 1969. Din echipa medaliată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ecaterina Stahl și Ana Pascu. În cariera sa, Olga Orban-Szabo a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice.  11 medalii strălucesc în palmaresul său: 3 la Jocurile Olimpice (1 argint – 2 bronz) și 8 la Campionatele Mondiale (2 aur- 3 argint- 3 bronz).

Marea campioană olimpică și o scrimeră specializată pe floretă, Laura Badea, a intervenit la Radio Sport Total FM, în cadrul emisiunii ,,Fluier Final”, pentru a discuta cu realizatorul Narcis Drejan, despre vestea că prima scrimeră medaliată olimpică s-a stins din viață.

,,O cunosc pe Olga Szabo de când aveam 13 ani, mai precis de când am început scrima la Clubul Școlar nr.1 cu dna. Popescu Rodica și Maria Vicol, pentru că dna. Maria Vicol și dna. Olga au fost în aceeași echipă, în cea care au câștigat aurul în 1969 la Havana.

Nu pot să spun decât că a fost un mare om, un campiOM, un om de o modestie rar întâlnită, un om devotat scrimei, o mamă și o soție devotată, nu în ultimul rând o antrenoare minunată care a crescut niște oameni frumoși, deoarece unii dintre ei au ajuns mari campioni medaliați olimpici și mondiali, iar restul au ajuns oameni în adevăratul sens al cuvântului”, a spus Laura Badea la Radio Sport Total FM.

Întreaga discuție poate fi ascultată pe site-ul nostru, www.SPTFM.ro, accesând înregistrarea de mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -