Sorin Cârțu, reacție după decizia lui Eduard Novak: “Eu-s mai naționalist. La ce străini avem pe aici, măsura nu e rea”

Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a decis, prin ordin de ministru, ca toate echipele din România să aibă minimun 40% sportivi români pe teren în cadrul competițiilor intercluburi. Măsura intră în vigoare chiar din acest sezon.

„După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale.

Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români”, a declarat Eduard Novak.

Sorin Cârțu, președintele Universității Craiova, crede că măsura este una bună, având în vedere nivelul fotbaliștilor străini din România. Totuși, acesta crede că măsura intră în vigoare prea brusc, iar multe cluburi vor fi puse în dificultate pentru că au deja contracte semnate cu jucătorii din alte țări.

“Am auzit și eu, nu știu dacă sunt cel mai nimerit să comenteze, că-s mai naționalist. Din punctul meu de vedere nu e rea. Eu vorbesc de fotbal, la ce străini sunt pe aici, poate că e mai bine să dăm mai mult credit celor autohtoni și atunci ridicăm puțin și nivelul. Eu nu sunt împotrivă.

Trebuia să fie dată o perioadă de timp, ca echipele să se prgătească, pentru că au mulți jucători străini sunt sub contract. Dar ca să faci o chestie din asta la fotbal trebuie întâi să ridici gradul de competitivitate al Ligii 2, dar la noi, vai de mine ce e acolo. Ca să dai șanse echipelor din prima ligă să-și ia jucătorii de acolo, dar ce jucători să iei? La ce competiție e acolo, cu terenuri, cu condiții proaste, vai de mama lor. Aici trebuie să se facă ceva, pentru că întotdeauna un campionat este puternic atât timp cât are și o bază puternică, cu academii, cu diviziile inferioare, ca în toate țările din vest.

Noi nu avem jucători străini mulți, nu avem probleme. Nu ne-am gândit încă la treaba asta. Si să ai jucători străini și să îi plătești de la bugetul de stat… Ei îți iau banii și se duc cu ei prin Suedia, Serbia, Muntenegru, cum e la handbal, cum face CSM București la handbal. Și la noi la Craiova sunt foarte mulți baschetbaliști și handbaliste, banii ăia sunt luați de la buget și îi duci în altă țară. Nici măcar nu-i cheltuie în România, așa că poate nu e rea măsura asta”, a declarat Sorin Cârțu, la Sport Total FM.

Discuția integrală poate fi ascultată mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -