Narcisa Lecușanu, despre ordinul Novak: “E clar că ajută loturile naționale, dar cumva nu poți să restricționezi. Federația ar trebui să dea un sezon tampon pentru aplicarea regulii”

Supercupa României la handbal feminin, câștigată de CSM București în fața Rapidului, cu 28-26, a fost și primul meci din handbalul românesc în care s-a încălcat ordinul de ministru al lui Eduard Novak, prin care se impune folosirea în teren a cel puțin 40% jucători români.

Cele două echipe ar fi trebuit să aiba cel puțin 3 jucătoare românce pe teren în permanență, iar încălcarea acestei reguli atrage o sancțiune de 3000 lei.

Narcisa Lecușanu a vorbit, în direct la Sport Total FM, despre ordinul Novak. Fosta mare handbalistă crede că impunerea acestei reguli ajută federațiile naționale, doar că problema este mult mai complexă, totul plecând de la juniori.

“Sigur că acest ordin al ministrului a venit în favoarea sportului românesc. Obiectivul principal al unei federații naționale este să aibă loturi naționale și un asemenea ordin nu poate decât să te ajute. Eu sunt una din jucătoarele care a jucat afară, și nu un an-doi, ci zece. Eu nu-s împotriva a aduce oameni, în globalizarea asta avem voie să ne mișcăm, azi să fim în România, mâine în Germania, cumva nu poți să restricționezi.

Problema mare e cum pot aceste cluburi dezvolta și contrui o piramidă de jos în sus, având în modelele la vârf. Pentru a aplica acest ordin cred că trebuie să dai un timp de implementare, cumva ordinul a venit destul de târziu, echipele erau deja făcute, aici federația trebuie să găsească o înțelegere către cluburi dându-le acest sezon ca un tampon pentru a aplica ceva ce a fost destul de târziu comunicat. Nu poți să vii să schimbi regula. Dar trebuit susținut și contruită o piramidă la toate cluburile.

Am fost la cele două campionate mondiale de junioare și de tineret, am văzut loturile României. Nu am văzut nicio regulă aplicată din cele ce se impun în campionatele naționale, adică talia, stângace. Echiăpa de junioare, în Macedonia, nu a avut nicio stângace. Când impunem reguli U21 sau mai știu eu ce, unde se regăsesc copiii ăștia? Aici vreau să mă raportez, că la cluburi sunt deja formate jucătoarele și ne place să spunem că suntem în cupele europene, că până la urmă sportul este cel mai bun ambasador. Dar mai jos cum mergem să dezvoltăm?”, a declarat Narcisa Lecușanu.

Discuția integrală poate fi ascultată mai jos:

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -