Florentin Pera, antrenor la CSKA Moscova: “Rusia pune accent pe junioare și jucătoare autohtone, sunt foarte focusați. Am doar 3 străine în lot, aici se face diferența”

Florentin Pera, fostul antrenor al SCM Râmnicu Vâlcea și actual antrenor la CSKA Moscova, una dintre cele mai puternice echipa la nivel feminin în handbalul european, a vorbit la Sport Total FM, în cadrul emisiunii Execuții matinale, despre noua experiență în Rusia, despre turneul olimpic recent încheiat, dar și despre strategia rușilor și diferențele față de handbalul românesc.

În vârstă de 41 de ani, Pera a semnat în această vară un contract valabil pe un an cu CSKA Moscova, echipă alături de care este în plină pregătire.

Am avut 13 zile de pregatire centralizată, care, pe lângă jucătoarele care nu au fost la echipele naționale și nu au participat la Olimpiadă, am avut 7 junioare de la echipa a doua a lui TSKA Moscova, pentru că au și echipa a doua și echipa a treia. Au o strategie foarte bună, ei pun accent și pe jucătoare tinere, mai mult în direcția echipei naționale pot spune.

La prima echipă nu le avem decât pe Ana Gros, Kathrine Heindahl și Sara Ristovka, doar trei străine. În rest, jucătoarele sunt din Rusia. Cam asta e strategia, de a crește jucătoare tinere, de a le promova la prima echipă. Sunt jucătoare de la echipa a doua care au făcut parte din naționala de tineret medaliată cu argint acum în vară.

Comunicarea a fost foarte bună, sunt jucătoare care știu mai bine engleză, jucătoare care știu mai puțin, avem translator. A fost o perioadă foarte reușită, m-am acomodat destul de repede, am învățat și câteva cuvinte pentru antrenament în rusă. Am început orele de rusă și o să muncesc să progresez în acest sens”, a spus Pera.

Diferențele majore dintre handbalul rus și cel românesc

Fostul antrenor de la SCM Râmnicu Vâlcea și de 2 ori antrenor secund la echipa naționala a României în mandatele lui Gheogrhe Tadici a explicat modul în care Rusia abordează handbalul, de la condițiile de pregătire, investiții, și până la promovarea jucătoarelor autohtone.

Ei gândesc din toate punctele de vedere ca echipa să beneficieze de toate condițiile optime de pregătire. 90% din echipă, exceptând pe Ilyina și Sedoykina, toată lumea stă într-o zonă în care ne pregătim. Avem o bază în care avem sală de antrenament, de fitness, bazin, saună, refacere. Stadionul este lângă… Toate condițiile de pregătire în același loc. Jucătoarelor lu s-au închiriat apartamente pentru a fi aproape, să ne pregătim. Fiind foarte mare Moscova, era extrem de dificil să facem acest lucru acolo.

Patronul echipei, care este sponsorul federației și al Ligi Campionilor a făcut o bază cu 2 săli de handbal, 2 terenuri de fotbal, teren de beach handbal. Se investește din acest punct de vedere, se muncește foarte mult. Diferența este că în Rusia a menținut sistemul de pregătire, au fost jucătoare de la națională care s-au plâns că a fost extrem de greu, cu 3 antrenamente pe zi. Nu știu în câte țări din lume se mai menține acest sistem de pregătire, însă rezultatele au fost foarte bune, au ajuns în finală și sigur nu este un rezultat oarecare.

Rusoaicele sunt foarte serioase în pregătire, cred că aici se face diferența. La nivem de junioare se mențin anumite competiții. Când ne-am întors din cantonament, jucătoarele tinere au plecat la Spartakiadă, unde toate junioarele 1 se întâlnesc într-un oraș și stau acolo, fac un turneu între ele, se făcea și la noi pe vremuri. Și, bineînțeles, pun accent pe junioare și jucătoare autohtone, aici ei sunt foarte focusați”, a explicat Florentin Pera.

Florentin Pera: “Franța are o bază de selecție de 100 de ori mai mare decât a României”

“Am participat acum câțiva ani la mai multe cursuri internaționale de antrenori, unde a fost directorul școlii de antrenori din Franța. A explicat în mare sistemul lor de lucru. În primul rând au foarte mulți legitimați, aria de selecție este poate de 10 ori mai mare decât este în România. Poate chiar de 100 de ori. Se investește foarte mult, au centre olimpice, centre regionale, au o strategie foarte sănătoasă și sunt alocați foarte mulți bani pentru handbal. Șeful federației a spus că au întârziat sistemul de lucru la fete, față de băieți, cu 12 ani. Acum au alocat cam aceeași sumă, cam 5 milioane de euro, și la băieți și la fete.

Și au avut răbdare, noi vrem azi sau ieri să avem rezultate. Ne gândim prea puțin la ce se întâmălă mâine”, a încheiat Pera.

Înregistrarea integrală poate fi ascultată mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -