Csaba Asztalos susține că decizia lui Novak este ilegală: ”Nu poți impune criteriul cetățeniei în nicio ramură sportivă”

Csaba Asztalos, președintele CNCD, a intervenit telefonic la radio Sport Total FM, în cadrul emisiunii „Fluier Final” din 12 iulie, pentru a discuta cu realizatorul Narcis Drejan, despre decizia ministrului sportului de a impune ca echipele să fie formate din 40 la sută jucători români.

Ministrul sporturilor, Eduard Novak, vrea ca minimum 40 la sută din totalul sportivilor prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale să fie români.

,,Domnul Novak a spus că dorește ca 40 la sută din totalul sportivilor prezenți pe teren în timpul meciurilor oficiale să fie români, în urma rezultatelor slabe pe care le-a obținut echipa națională. Se dorește crearea unui bazin mai larg de selecție a jucătorilor pentru echipa națională și în toate sporturile. Curtea Europeană nu acceptă aceste lucruri, arătând că toate echipele naționale și acolo vorbea de fotbal, jucătorul poate să provină nu neapărat de la echipe din statul membru respectiv, adică poate să provină și din alte state, cum se întâmplă și în cazul României, de asemenea este adevărat că există o competiție în statul membru atunci când se deschide piața pentru jucătorii autohtoni, dar în același timp pentru jucătorii autohtoni se deschide întreaga piață a Uniunii Europene, adică ca o oportunitate mult mai mare. 

Sportivii sunt lucrători cu contract sportiv de muncă, iar aceștia beneficiază de drepturile Uniunii Europene împotriva discriminării inclusiv pe criteriile de cetățenie. În nicio ramură sportivă nu poți impune criteriul cetățeniei față de cetățenii Uniunii Europene. Față de cetățenii ai unor state terțe din afara Uniunii Europene se pot impune anumite reguli, dar și acolo avem o legislație și avem un capitol distinct care reglementează accesul la activitățile sportive. Nu suntem într-un domeniu care este reglementat, nu suntem într-un domeniu în care să nu fi avut decizii de de instanță și subliniez: ‘deziciile UE sunt obligatorii pentru toate statele membre și pentru orice judecător dintr-un stat membru al UE’. 

Va urma o acțiune în instanță, adică se va ataca ordinul și instanța va decide, dar instanța trebuie să țină cont de aceste argumente pe care eu vi le-am prezentat și apreciez că dacă se va aplica o sancțiune contravențională pe baza acestui ordin, aceste sancțiuni vor fi sancționate în instanță. Ce ne facem dacă cele mai bune campionate din UE impun acestă regulă ca România, cum vom mai transfera noi jucători români în alte state, dacă nu vor fi atât de competitivi încât să intre în numărul acela de ‘străini’ care ar putea să joace în campionatele respective?”, a spus Csaba Asztalos la Radio Sport Total FM.

Întreaga discuție poate fi ascultată pe site-ul nostru, www.SPTFM.ro, accesând înregistrarea de mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -