Camelia Voinea: “Pe Sabrina n-am făcut-o cu România! E copilul meu!”

Camelia Voinea a intervenit la Radio Sport Total FM, în cadrul emisiunii „Trafic Sport” din 8 martie, pentru a discuta cu realizatorii Horațiu Sima și Răzvan Toma, despre evoluția gimnastei Sabrina Voinea.

“Încă se mai poate, iar gimnastica românească va răsuna din nou pe plan internațional atât timp cât îți dorești și muncești cu profesioniști care i se dedică cu tot sufletul. 

Sabrina a ales ea să facă gimnastică și acesta a fost începutul. Venind cu mine foarte des la sală ca și copilul meu, pur și simplu s-a îndrăgostit de aparate, s-a împrietenit cu colegele ei și totul a plecat dintr-o joacă. Eu niciodată nu mi-am impus și nu mi-am dorit ca Sabrina să facă gimnastică. Chiar nu am vrut pentru că mă feream să nu zică lumea de Camelia Voinea că și-a băgat-o pe fiica sa.

A crescut ușor-ușor, și m-a întrebat de ce nu o bag și pe ea la concursuri. Pe când avea 8 sau 9 ani mi-a spus că vrea și ea să facă gimnastică la nivel înalt ca și fetițele de la sală. Am început pe zi ce trece să mă uit mai atent la evoluția sa ca sportivă, nu în calitate de copil al meu. Astăzi un pic, mâine un pic, totul plecând din joacă, dar Sabrina era foarte motrică, tenace, foarte activă, așa că imediat le-a prins pe toate, pentru că era foarte atentă la ce le explicam eu colegelor ei și fostelor mele sportive. Așa a ajuns ca încetul cu încetul să mergem la mai multe campionate, pentru a ajunge unde am ajuns astăzi.

De ce să nu recunosc și cu toții de ce să nu recunoaștem că avem o sportivă de nivel înalt ca ea, care poate să facă gimnastică la un asemenea anvergură și care chiar își dorește să aibă adversare puternice. Întotdeauna mi-a spus că nu vrea să se bată cu oricine, ci cu cine este foarte bun.

Sabrina nu vrea, nu acceptă și nu-și dorește să lucreze cu altcineva. Nu înțelege limbajul. Limbajul gimnasticii românești e vorba de acțiuni, e vorba de erodări, deci nu înțelege. Nu oricine poate să se exprime la nivel înalt în gimnastică. De aceea unii știu să facă la nivel de selecție, de depistare, de inițiere, de formare a sportivelor, însă alții știu să ducă și de la ABC-ul gimnasticii până la un nivel înalt. Eu decât să preiau de la cineva ceva greșit tehnic, am preferat să-mi cresc sportivele pentru că dacă aș avea ceva să-mi reproșez mi-aș reproșa doar mie, nu altcuiva, pentru că eu am ajuns la acel nivel cândva și știu cu ce se mănâncă gimnastica la nivel internațional. În cazul acesta, nici copiii care au început cu mine nu-și doresc să lucreze cu altcineva, fiind vorba de Sabrina și de Elisa Orasacai. Dacă ajung pe mâna altcuiva e clar că vor întrerupe gimnastica în următoarea oră, nu în următoarea zi.

Eu de vreo doi sau trei ani mă tot lupt cu sistemul până când lumea a înțeles că Sabrina este o sportivă de mare viitor și nu acceptă să lucreze cu altcineva și nici eu nu accept să plece copilul de acasă. Vreau să vă spun că nu știu ce gimnastică fac alții, dar știu ce gimnastică știu eu, și ce gimnastică mi-au predat alții. Vorbind de Matei Stănel, ca antrenor de club, vorbim de Octavian Bellu, cel mai titrat antrenor al lumii, vorbim de Adrian Stan care a fost de peste 20 de ani în Anglia și a impus sistemul englez în gimnastica internațională, vorbim de Adi Goreac, care a fost coordonator pe vremea mea și e un mare profesionist și mulți alți oameni pe care eu îi respect. Vorbim de nume cu valoare, de oameni care făceau gimnastică de calitate oriunde în lume, să lupți cu orice sportivă fie ea rusoaică, englezoaică, chinezoaică sau americancă. Ori la noi, nu toată lumea se mai pricepe să facă gimnastică la nivel înalt sau poate nici condițiile de la club nu le mai permit să ajungă până acolo.

Au încercat să mă constrângă să nu o mai antrenez eu pe Sabrina, dar nu s-a putut pentru că eu am fost cât se poate de clară și am spus că acest copil nu va lucra cu altcineva. Și ea a spus peste tot că nu va lucra cu altcineva, numai cu mine. Poate nu s-au lovit până acum de un fenomen părinte-sportiv, dar le-am spus foarte clar că la nivel internațional au mai fost cazuri cu tată și fiică sau mamă și fiică și s-a putut antrena fără probleme. Greu le-a fost să înțeleagă, dar văd că acum nu mai are nimeni în cap ideea asta și mă bucur. Au înțeles că nivelul progresului Sabrinei nu-l poate avea decât cu mine. Prefeream să renunț dacă cineva se băga peste antrenamentele noastre.

Am auzit și vorbe că Sabrina este a României. Nu este așa, eu nu am făcut-o cu România! Sabrina este copilul meu! Pentru Sabrina eu decid până la 18 ani și atât timp cât și copilul meu spune același lucru, e clară situația pentru mine și voi lupta până la capăt“, a spus Camelia Voinea la Radio Sport Total FM.

Întreaga discuție poate fi ascultată pe site-ul nostru, wwlw.SPTFM.ro, accesând înregistrarea de mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -