Alexandru Nistor: “Nu avem patinoare în toată țara pentru că Eduard Novak le construiește doar în Ținutul Secuiesc”

Alexandru Nistor, secretarul general al Federației Române de Hochei pe Gheață, a fost prezent în studioul la Radio Sport Total FM, în cadrul emisiunii „Fluier Final” din 11 noiembrie, pentru a discuta cu realizatorul Narcis Drejan, despre scandalul FRHG cu Eduard Novak.

,,Aș vrea pe această cale să încercăm să le formăm o idee la ceea ce se întâmplă în hocheiul românesc. Aș vrea să încep cu o întrebare banală poate: ‘Vrem o națiune sănătoasă?’. Toată lumea își dorește asta și de aici începem că poate nu ar trebui să ne referim la acest comunicat care mai mult sau mai puțin îl cunoaște toată lumea, eu aș vrea să facem o discuție generală dacă se poate și apoi ne referim și la comunicat, despre ceea ce se întâmplă în general în sport și ceea ce se întâmplă în hochei. Toată lumea și toți copiii ar trebui să facă sport și ca să fim o nație sănătoasă, este foarte simplu. În același timp, o chestie foarte simplă și de bază este că facem sport, dar unde face sport? Toată lumea trebuie să beneficieze de baze sportive. În ceea ce ne privește pe noi, vorbim de patinoare, dar putem vorbi și de lipsa bazinelor și stadioanelor din România. Suntem felicitați la Bruxelles de comportamentul autorităților față de minorități, sunt foarte bine văzuți în acest capitol, dar noi ne mai gândim și la noi? Am uitat cine este majoritatea covârșitoare în această țară?

Suntem noi românii și aici cu durere în suflet, ca om de sport, o să vă spun că este inadmisibil ca două județe, echivalentul a unui sector al capitalei, să beneficieze de cinci patinoare. Bucureștiul la ora actuală nu mai are niciun patinoar. Sunt zece ani de zile de când nu mai avem patinoar, au trecut mai mult de zece ani de zile.

Este un cuvânt greu discriminarea și cred că nu este momentul, nu sunt un om politic, nu am făcut și nu-mi place politica, dar din păcate există niște p

Vă spun că oamenii care sunt în federație la ora actuală și vă spun că eu am mai fost și în 2009 secretarul federației, întotdeauna s-a luptat pentru o egalitate deplină. Mai mult decât atât fără nicio exagerare, s-a dat mai mult în aceea parte. Din păcate vreau să subliniez ceva, care din păcate ni se spune tot timpul din partea acestui domn ministru, care nici nu știu cum să-l numesc, că centrul hocheistic este acolo, greșit, acolo sunt patinoare, dar haideți să ne uităm în istoria hocheiului românesc.

Să vă spun o mai mare durere? Anul acesta, de către Guvernul României, CNI-ul a aprobat încă 4 patinoare în zonă, adică tot în zona Ținutului Secuiesc. Știți ce le-am spus colegilor și prietenilor din zonă? Le-am spus să dezvoltăm hocheiul românesc: ‘Dacă voi ați obținut prin UDMR aceste 4 patinoare și dacă erați dornici de a ridica hocheiul românesc, păi haideți să repartizăm în toată țara. Dacă nu știați, zona Moldovei și a Bucovinei a fost o zonă de mare producătoare de hocheiști mari și adevărați. Oamenii nu proveneau din zona Ținutului Secuiesc. În anii ’80 în naționala României erau doar 2-3 maghiari și erau atât de bine primiți, erau frați fără nicio problemă. Nu vreau să creăm prin această discuție vreun conflict, dar într-adevăr o bună repartizare pe tot teritoriul țării de patinoare va crește sigur nivelul hocheiului românesc. Nu trebuie să ne concentrăm pe o zonă, este adevărat că ei spun că acolo e frig. Au încercat cu sporturile bob și sanie, au încercat cu schiul, acum sunt la noi, au încercat să acapareze aceste federații, cu durere vă spun. De-a lungul timpului am depus nenumărate memorii. Nu intră în posibilitățile federației să depunem actele și să cerem patinoare. S-au cerut de nenumărate ori guvernului bani de către primării, dar din păcate CNI-ul, sunt banii statului român care finanțează aceste construcții. Noi am ajutat la crearea unor asociații județene, tocmai ca aceste asociații să ceară construcția de patinoare. Culmea este că Constanța a avut patinoar cândva, dar era deschis. Într-o comună din Constanța a fost depus de 3 ani de zile un proiect de patinoar, însă ei n-au obținut nimic. Este de mărimea unui cartier al Bucureștiului și totuși nu au obținut nimic, dar s-au obținut 4 patinoare în zona menționată mai devreme.

E bine să dai patinoare copiilor să practice acest sport, dar tu când dai 10 patinoare în această zonă, în afară de cele 5 care există și 4 aprobate de CNI cu finanțare de la CNI. Bravo lor, dar haideți să-i ajutăm și pe frații noștri din zona de câmpie și din Moldova. Un copil până în 18 ani se poate transfera în străinătate, dar din păcate se transferă toți în Ungaria, se transferă fără să fie solicitat acordul federației. Deci copii aceștia merg la școală, sunt crescuți de statul român, le-a făcut Budapesta 5 patinoare, dar ei pleacă fără să ceară voi, fără acel acord de la federație, pleacă să joace apoi în Ungaria. Budapesta are 23 de patinoare, noi îi mulțumim domnului Țiriac că a construit un patinoar, chiar pe terenul dumnealui, la Otopeni. Ne facem cât de cât treaba, dar este foarte departe și sunt mari sacrificii și de timp și de bani să ajungi acolo.

Vreau să mulțumesc pe această cale care ne-a invitat auzind problemele care există, domnul primar de la sectorul 4, domnul primar Băluță, auzind problemele care există n-am crezut în viața mea că poată să fie atât de operativ. În 10 minute de când am expus problema, am fost cu dl. președinte acolo, iar în 10 minute a spus facem patinoar și chiar se face patinoar”, a spus Alexandru Nistor la Radio Sport Total FM.

Întreaga discuție poate fi ascultată pe site-ul nostru, www.SPTFM.ro, accesând înregistrarea de mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -