Rapid a anunțat că depus o plângere penală împotriva suporterilor FCSB-ului, care au afișat la meciul de duminică, de pe Arena Națională, mai multe mesaje rasiste la adresa fanilor rapidiști, care insitau la ură și violență.
Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a vorbit, în direct la Sport Total FM, despre următorii pași care vor fi urmați după depunerea plângerii penale. Acesta a declarat că, indiferent de natura sancțiunilor contravenționale aplicate de Jandarmeria, aceste sancțiuni pot fi anulate de instanță dacă se consideră că faptele intră în zona răspunderii penale.
În plus, Asztalos a evidențiat că nu doar clubul Rapid a depus plângere penală, ci și ONG-uri.
“Nici eu nu știu exact pentru ce au dat amenzi jandarmii, oricum pot să vă informez pe dumneavoastră și pe ascultători că Jandarmeria ne-a cerut un punct de vedere pe aceste manifestări, ne-a trimis înregistrări, iar colegiul se va pronunța în sensul în care va emite un punct de vedere pentru Jandarmerie. Chiar dacă, și vorbim ipotetic și la toate cazurile, chiar dacă o autoritate ar aplica o sancțiune contravențională și ulterior s-ar constata de către parchet și instanță că acel caz ar fi în zona răspunderii penale, acea contravenție se poate înlătura. Orice faptă care are gradul de pericol social al unei infracțiuni nu poate fi stopată procedură și sancționarea infracțiunii pe considerentul că anterior o autoritate a aplicat o amendă contravențională. Nu există niciun impediment, nicio chichiță, de altfel există multe entități care au depus plângeri penale, nu doar clubul Rapid, ci și ONG-uri”, a declarat Csaba Asztalos.
Președintele CNCD afirmă că existe sisteme prin care fanii pot fi sancționați, alături de un cadru legislativ, doar că, deocamdată, legea nu este aplicată.
“Sunt de acord, și la Sf. Gheorghe existau filmări, de altfel avem cadru legislativ, legea doar ar trebui aplicată. Ori există voință să se aplice legea și să limităm sau să excludem violența de limbaj și nu numai pe stadioane și din sport, și atunci facem acest pas. Ori evităm și se vor repeta aceste lucruri. Eu iau ca model de exemplu Premier League, unde și ei au avut probleme de acest gen și au dezvoltat un sistem, au aplicat niște măsuri care au efect. Sau dacă un spectator a vrut să lovească un jucător, dacă nu mă înșel în acestă etapă și s-a identificat, a fost suspendat pe nu știu câți ani, a fost sancționat.
Deci există legi, putem face acest lucru. Cum și FRF și LPF, nu știu la cred sunt comisiile, aș vrea să văd că aplică sancțiuni în sensul în care 2-3 etape se joacă fără spectatori, și acum nu mă refer la clubul FCSB, că nu am nimic cu clubul FCSB, merg la partidele lor, e un club pe care-l apreciez, sunt consumator de sport, merg pe stadion, am mers înainte să lucrez în acest domeniu, în copilărie am ținut cu Universitatea Craiova. Repet, e foarte multă violență de limbaj, vă spun sincer, am fost și la Rapid – FCSB, s-a jucat acasă la Rapid și am văzut copii de 10 ani care scandau niște lucruri care erau oribile. Niciuna dintre galerii sau echipe nu sunt îngeri și nu este un lucru normal într-o societate. Și cei de la Rapid au avut niște scandări inacceptabile. Mergem la stadion să facem ce? Violență de limbaj? Eu îi înțeleg că-s cântece ale galeriilor, unele sunt tradiționale, ok, frumoase, dar nu mergem să ne înjurăm de mamă, de familie, cum cântă unii și alții, inclusiv la Rapid”, a declarat Csaba Asztalos.