Pregătirile sportivilor români pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 susținute de COSR pe perioada stării de urgență

Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român a adoptat astazi o serie de măsuri privind continuarea susținerii pregătirii sportivilor pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 pe perioada stării de urgență.

În conformitate cu hotărârile Comitetului International Olimpic (CIO) și cu noile măsuri adoptate de grupul de lucru al forului internațional privind principiile sistemului de calificare pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020, toți sportivii care și-au câștigat calificarea și toate locurile cotă obținute de fiecare Comitet Olimpic Național  rămân valabile. Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Team Romania – Echipa Olimpică are în acest moment 59 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Sunt sportivi de la 12 discipline sportive: înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box.

„Comitetul Olimpic și Sportiv Român îi va susține financiar pe toți sportivii din loturile olimpice de seniori cu obiectiv JO Tokyo 2020, dar și pe cei din loturile olimpice de tineret (CNOPT – BOPT) cu perspectivă intermediară de calificare la JO Tokyo 2020 și cu obiectiv principal JO Paris 2024. Această finanțare a fost aprobată de Comitetul Executiv al COSR, întrunit în ședință azi, 10 aprilie 2020. Finanțarea a fost aprobată ținând cont de recomandările Comisiei Tehnice Olimpice pentru Sportul de Performanță care a cerut adaptarea antrenamentelor conform acestei perioade de necesitate în care se află România. Primele de lot olimpic au fost diminuate cu 25 % pe toată perioada stării de necesitate pentru sportivi și plafonate pentru antrenorii principali la nivelul celui mai bun sportiv aflat în pregătire.”, a punctat Mihai Covaliu, președintele COSR.

Toate programele susținute și derulate de Comitetul Olimpic și Sportiv Român continuă cu o singură excepție.  Independent de voința COSR, din cauza închiderii școlilor și a unităților de cazare și alimentație, necesare derulării activității, s-a oprit finanțarea pentru Centrele Naționale Olimpice pentru Juniori și Bursele Olimpice pentru Juniori. Doar pe perioada stării de necesitate și cu reluarea activității în momentul când acest lucru va fi posibil.

În condițiile amânării cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, COSR a decis continuarea programului SAMURAI până la terminarea contractelor în derulare urmând a reanaliza programul în funcție de impactul financiar pe care această perioadă îl va avea asupra resurselor forului olimpic. Programul Samurai se adresează elitei, celor cu șanse la a câștiga o medalie pentru Team Romania la Tokyo.

Comitetul Executiv al COSR l-a desemnat azi, prin vot unanim, ca Șef de Misiune pentru JO Beijing 2022, pe Florin Mișcă, secretar general-adjunct al forului olimpic român. Totodată, a fost amânată Adunarea Generală Ordinară a COSR, stabilită pentru finalul lunii aprilie,  până la o dată  în care măsurile restrictive impuse de starea de urgență o vor permite.

Mihai Covaliu a mulțumit partenerilor COSR, tuturor membrilor Comitetului Executiv, staff-ului COSR, membrilor Comisiei Tehnice Olimpice și pentru Sportul de Performanță, staff-ului COTAS și celorlalți colaboratori pentru susținere și implicare în această perioadă de criză.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -