Pledoarie la pasiunea pentru sport

În emisiunea Trafic Sport de vineri, 26 mai, realizatorul Răzvan Toma a avut o întâlnire de suflet cu prieteni din adolescență, dintr-un grup din cartierul Bucureștii Noi, din rândul cărora peste ani aveau să iasă jurnaliști, oameni de televiziune, ingineri, oameni de știință etc.

Cei de-acolo erau uniți mai ales de o mare dragoste pentru sport în general, pentru fotbal în special, dar pe lângă care își mai făceau loc și cultura, și istoria, și geografia, chiar și politica. Decenii bune aceștia s-au reunit duminică de duminică, organizând adevărate turnee de fotbal de masă, cu piese și terenuri construite de ei cu mijloacele de care dispuneau la acea vârstă. Acestea însă arătau foarte profy, făcute la o scară de 1 la 100 față de un teren de fotbal real.

Erau multe ingeniozități, de exemplu, jetoanele care aveau rolul jucătorilor erau alcătuite din capace de la sticluțe de tuș, sau din nasturi mai groși, care erau prelucrați la un polizor, fiind aduși la un diametru cam cât o monedă actuală de 50 de bani. Erau porți cu lase, suprafața de joc era din lemn șlefuit și vopsit apoi în culoarea verde, exact ca un gazon, pentru ca piesele să poată aluneca lin.

De asemenea au creat un regulament logic, îmbunătățit cu trecerea timpului. Ba chiar se făceau buletine informative, cu pagini redactate la mașina de scris fiind apoi multiplicate, legate și împărțite membrilor. Au fost chiar și veritabile emisiuni sportive, cu interviuri, discuții etc, înregistrate cu microfonul de la magnetofon pe bandă. Așadar, o veritabilă activitate jurnalistică avant la lettre.

Emisiunea lui Răzvan Toma s-a vrut așadar o pledoarie pentru ideea că o pasiune pentru sport poate dezvolta niște spirite. În studio, alături de realizator s-au aflat Carlo Bartales (fratele fostului fotbalist al Rapidului) și Florin „Mery” Șerban. Iar pe parcursul emisiunii au mai avut intervenții telefonice Mihai Ciucă, Cristian Zgabercea, Cătălin Ghiu, Alexandru „Cristi” Ecovoiu și Petru „Tixi” Varodi, câțiva dintre adolescenții de odinioară din acel grup din Bucureștii Noi.

Cei interesați pot asculta emisiunea accesând link-ul de mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -