Pugilista româncă Claudia Nechita (27 de ani), este prima sportivă româncă ce câștigă un meci de box la Jocurile Olimpice. La Tokyo a fost abia a treia ediție a JO ce a inclus și competiții de box feminin.
Claudia Nechita este prima femeie care a reușit să spele, cât e posibil, obrazul unui sport care a decăzut în România din ce în ce mai mult.
Locul V la Jocurile Olimpice pentru Claudia Nechita.
Cu o decizie împărțită, Claudia Nechita a ratat calificarea în semifinalele Olimpiadei.
Românca a câștigat locul V la această ediție a JO, a câștigat respect pentru boxul românesc (cotat cu 0 șanse de a fi prezent măcar la Tokyo), a câștigat experiența vitală pentru ca la Paris, în 2024, să vizeze doar finala olimpică.
„Fetele nu plâng niciodată, trebuie să arătăm că suntem puternice. M-am dăruit, nu am simțit nicio lovitură tare de-a ei. Sunt recunoscătoare că am ajuns aici și, cu siguranță, Parisul mă așteaptă. Mai sunt trei ani, voi munci să aduc de acolo o medalie” – a spus ea.
Banii au dost mereu o problemă pentru pugilistele României.
Sportiva ligitimată la Steaua București din 2011, a renunțat la box un an mai târziu, pentru că nu avea bani să trăiască. Nu câștiga absolut nimic din sport, așa că nu-și permitea să locuiască în București. Pentru un an, atât ea cât Claudia, căt și colega sa Lăcrămioara, au plecat la Fălticeni să joace fotbal pentru o echipa locală. Acolo primeau cazare și 100-200 de lei pe meci.
Soții Lăcătuș, le-au găzduit pe cele două fete în propria locuință.
,,Ele la fotbal primeau cazare. Aşa că am zis: hai, mă, Miki (soţia şi co-antrenoarea fetelor), le luăm noi”, a povestit Adrian Lăcătuş, pentru Libertatea.
,,Dacă nu erau ei, mă lăsam de box de tot. De-acasă nimeni nu-mi putea da niciun ban”, a spus Claudia, pentru Libertatea. ,,Din contră, când am început să câştig din box le trimiteam”. Asta s-a întâmplat abia în 2014, când a început să primească un salariu de 750 lei. Azi salariul îi permite în sfârşit să trăiască din sport.
Cele două elevele ale lui Lăcătuş au luat împreună peste 100 de medalii la junioare, tineret şi senioare. ,,Sunt fete care s-au realizat prin acest sport. Fete care nu aveau altă şansă în viaţă să se realizeze decât aşa”.