Octavian Ilina, sportiv paralimpic: “A fost o perioadă destul de dificilă să mă recuperez după accident. Sportul reflectă un mod pe care îl trăiesc cu adevărat”

Octavian Ilina, sportiv paralimpic, a intervenit telefonic la Sport Total FM, în cadrul emisiunii „Trafic Sport” din 26 octombrie, pentru a discuta cu realizatorii Horațiu Sima și Răzvan Toma, despre povestea de viață și continuarea în sportul paralimpic.

Octavian Ilina, are 44 de ani. De la  vârsta de 21 de ani, în urma unui accident, se deplasează cu ajutorul unui scaun rulant. Cu toate acestea, face sport de performanță .

Obiectivul lui a fost o medalie la Olimpiada Paralimpică de la Rio, pentru care se calificase. Octavian Ilina se antrenează în fiecare zi. “Pedalează” cu mâinile la o bicicletă specială care se atașează la scaunul rulant, înoată câte 3.000 de metri pe zi. Tavi, cum îi spun prietenii, s-a calificat la două probe de înot la Olimpiada de la Rio. Performanța lui nu a fost sprijinită, însă, în nici un fel de autorități sau de sponsori, toate costurile fiind acoperite prin eforturile lui personale.

“Totul s-a întâmplat în anul 3 de facultate, viața a avut o reconfigurare de traseu să-i spun așa. Visam să devin procuror criminalist, aveam toată viața înainte și în urma unui accident de înot mi-am secționat coloana de la nivel cervical și astfel am rămas cu o paralizie a celor patru membre. Am sărit într-un ștrand, am făcut o săritură puțin atipică și mi-am secționat coloana de la nivel cervical.

A fost o perioadă destul de dificilă pentru că a trebuit să învăț și să mă reinventez cu absolut totul.

A trebuit să reînvăț să mănânc singur, să mă îmbrac singur, să mă bărbieresc singur, lucruri pe care le fac și acum, însă îmi ia destul de mult timp, dar recunosc că peste 80% din lucruri le pot face ca o persoană care nu are probleme.

După accident am devenit tetraplegic, puteam mișca doar pleoapele, paralizia tuturor celor patru membre, adică pot să mișc de la nivelul gâtului în sus. De-a lungul anului am reușit să recuperez destul de mult și iată că astăzi reușim să vorbim despre sportul paralimpic și la tetraplegic.

N-am mai făcut operații ulterioare, însă am făcut recuperare într-un program drastic, după mai mult de 30 de zile de stat în spital. M-am reîntors acasă și am luat totul destul de serios, făcând cam 8 ore pe zi. Făceam 4 ore dimineața și 4 ore seara, sperând că, cu cât voi lucra mai repede, cu atât mă voi recupera mai repede, recuperarea însemnând de fapt mersul și statul în picioare. Lucrurile nu au evoluat așa cum am sperat eu, dar minunea de mâine așa cum speram eu atunci, începuse să dureze ani de zile și a trebuit să văd realitatea verde în față. Am avut doar două opțiuni, să mă lamentez și să renunț sau să accept realitatea și să continuu într-un scaun rulant.

Primele semne au venit cu timpul, au venit cu încăpățânare, au venit în urma pasiunii și a antrenamentelor zilnice. Am ajuns dintr-un om imobilizat să îmi pot mișca membrele superioare. Eu am fost întotdeauna o fire activă și o fire sportivă. Sunt destul de combativ și am făcut și fac în continuare mișcare, iar asta m-a ajutat chiar și la recuperare. Cred că sportul reflectă un mod pe care îl trăiesc cu adevărat”, a spus Octavian Ilina la Radio Sport Total FM.

Întreaga discuție poate fi ascultată pe site-ul nostru, www.SPTFM.ro, accesând înregistrarea de mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -