Nicolae Grigorescu, despre cariera de arbitru internațional: “Urs Meier m-a anunțat că mă ia în brigada lui”

Invitat telefonic în emisiunea Trafic Sport de vineri, 9 decembrie, moderată de Răzvan Toma și Cosmin Aioniță, fostul arbitru Nicolae Grigorescu și-a amintit mai multe întâmplări legate de prodigioasa sa carieră internațională.

Timișoreanul este ultimul arbitru român prezent în teren la un turneu final de Campionat Mondial, la cel din 1998, din Franța, unde a oficiat ca arbitru asistent la 5 partide: Croația – Jamaica, SUA – Iran, Bulgaria – Spania, Iugoslavia – Olanda și Italia – Franța. Cariera sa a mai cuprins și alte partide de anvergură. Una ar fi finala Ligii Campionilor UEFA 1994/95, Ajax – Milan, făcând parte din brigada condusă de Ion Crăciunescu, la centru, care-i mai cuprindea pe Ioan Constantinescu la cealaltă tușă și Adrian Porumboiu, arbitru de rezervă. De asemenea, a condus alte 4 partide la turneul final al CE din 2000: Iugoslavia – Slovenia, Olanda – Danemarca, Belgia – Turcia și Franța – Spania.

„Eram în Divizia B, la UMT, și trebuia să se joace un amical, iar arbitrul care urma să-l conducă nu a mai putut veni, așa că am făcut eu pe arbitrul. Nu știam, dar în tribune era și nea Nelu Igna (n.n. unul dintre marii noștri arbitri, cel din urmă român care a condus ca central la un turneu final de CM, cel din 1986). La final, a venit la mine, m-a felicitat și s-a mirat când a auzit că nu făcusem nicio școală de arbitri. Mi-a spus că am aptitudini și că ar trebui s-o fac.

Am arbitrat și la centru. Dar în 1991 a venit o circulară de la FIFA care informa că arbitrii urmau să fie împărțiți, în centrali și asistenți. Am stat să mă gândesc. Aveam doi arbitri de centru deja în Categoria Elite, pe Crăciunescu și Porumboiu, ceea ce era foarte mult pentru România. Eu aveam o vârstă, așa că sfătuindu-mă și cu George N. Gherghe, președintele CCA, an hotărât să devin arbitru asistent.

Ion Crăciunescu îi avea ca asistenți pe Ilie Coț și Zoltán Erdei. Cel din urmă însă, depășise vârsta și nu mai putea arbitra la nivel internațional. Așa că Ion era în căutare de înlocuitor. Atunci, Adrian Porumboiu m-a recomandat pe mine.

La turneul final al CM 1988, Urs Meier m-a anunțat că mă ia în brigada lui, alături de compatriotul lui, Laurent Rausisi, pentru un meci din etapa a doua din faza grupelor. Însă abia în ziua meciului mi-a spus că era vorba de SUA – Iran, partidă de risc maxim.

Am fost la un meci de Liga Campionilor, în 1993/94, cu Ion Crăciunescu, la centru, și Ilie Coț la cealaltă tușă, Werder Bremen – Anderlecht. În minutul 33 era 3-0 pentru oaspeți. În repriza a doua însă, cei de la Werder au marcat de cinci ori, câștigând cu 5-3. Toate cele 8 goluri s-au marcat pe partea lui Ilie Coț. După finalul jocului, observatorul UEFA a venit la cabine, l-a felicitat pe Ion, apoi pe Ilie, iar când a ajuns la mine, mi-a zis: ‘Ție n-am ce să-ți spun, pentru că ai fost ca și mine turist la acest meci’ ”, a spus Nicolae Grigorescu la Radio Sport Total FM.

Întreaga discuție poate fi ascultată pe site-ul nostru, www.SPTFM.ro, accesând înregistrarea de mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -