Liță Dumitru: “Mi-a fost frică de Pele, dar i-am luat mingea de 10-15 ori. Lui Cruyff niciodată, după părerea mea a fost cel mai mare”

Liță Dumitru, legendarul fotbalist al României din anii ’70, a rememorat întâlnirea cu Pele de pe teren, din meciul Brazilia-România, din iunie 1970, la Cupa Mondială, încheiat scor 3-2.

Fostul mijlocaș spune că i-a fost frică de Pele în primele minute ale partidei, pentru că toată lumea îl avertiazse cu privire la jocul acestuia. În cele din urmă, Liță Dumitru spune că a scăpat de emoții și l-a deposedat de multe ori pe acesta, lucru ce nu l-a reușit și cu olandezul Johan Cruyff, pe care îl consideră cel mai mare jucător din istorie, la mare luptă cu Pele.

“Întâlnirea a fost în timpul meciului, nea Angelo mi-a dat ordine să stau lângă el și să nu-i dau voie să intre niciodată unde e Procurorul (n.r. Cornel Dinu) și Nea Culae. Și atunci, la o fază, țin minte, în repriza 2, a reușit să scape spre Nea Culae și atunci a trebuit să-i prind ambele picioare, să fac fault. Era cartonaș roșu, dar nu mi-a dat nimic. S-a sculat Pele de acolo, a bombănit, m-a înjurat, dar la final m-am dus și am dat mâna cu el, i-am mulțumit și m-am bucurat că fac parte dintre jucătorii ăia care au jucat contra lui. I-am cerut tricoul și a zis că i-l dă lui Mircea Lucescu, poate cu altă ocazie. În timpul meciului vreau să spun că vreo 10-15 minute mi-a fost frică de el, e Pele, e cel mai mare, să vedem cum o fi. Am făcut o deposedare, două, trei, patru, când am văzut că lucrurile nu stau așa cum spuneau alții atunci a fost un joc normal, în care a câștigat Brazilia, pentru că erau mai valoroși ca noi de la mijloc încolo.

Am dat 2 goluri, ei au dat 3, a fost un rezultat foarte bun pentru noi, mai ales că impresarul nostru era și al Braziliei. Una peste alta am fost mulțumiți, Pele s-a comportat față de mine frumos, de asemenea peste vreo 30 de ani am citit că cei printre cei mai buni mijlocași contra cărora a jucat el a fost și Liță Dumitru din România.

Eu l-am considerat unul dintre cei mai mari, dar după părerea mea a fost Cruyff cel mai mare, deși nu a avut rezultatele lui Pele. După urmează Maradona, Beckenbaeur, dar între cei doi a fost bătaia cea mare. Lui Cruyff nu i-am luat niciodată mingea și eu am fost unul dintre jucătorii care au deposedat foarte bine și pe stânga și pe dreapta. Lui Pele i-am luat de vreo 10-15 ori mingea”, a povestit Liță Dumitru.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -