Legea care ar putea falimenta cluburile sportive din România a primit aviz pozitiv

Veste proastă pentru prima ligă de fotbal și majoritatea cluburilor sportive importante din România: o inițiativă care le vizează, indirect, a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ și ar putea fi adoptată în scurt timp, conform puterea.ro.

Pe 28 noiembrie 2022, un grup de peste 60 de parlamentari de la toate grupările politice depunea o inițiativă legislativă de completare a legilor audiovizualului și publicității.

Erau vizate două aspecte: „Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă” și „Se interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri” în cazul publicității, precizează aceeași sursă citată.

Amenzile propuse pentru încălcarea dispozițiilor sunt cuprinse între 10.000 lei și 50.000 lei.

Inițiativa a primit joi, 5 ianuarie 2023, avizul pozitiv al Consiliului Legislativ, ceea ce înseamnă că ar putea fi adoptată în scurt timp.

Unde dai și unde crapă

Modificările îmbracă haina onorabilă a protecției consumatorilor.

„Propunem ca orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri să fie interzisă în România. Facem precizarea că această propunere instituie interdicţie pentru promovarea comercială (spoturi publicitare) şi nu introduce o interdicţie pentru domeniul economic al jocurilor de noroc sau al pariurilor.

Este important de precizat faptul că promovarea comercială agresivă a jocurilor de noroc sau a pariurilor afectează negativ, în mod principal, copiii şi tinerii care, indiferent de intervalul orar de difuzare a spoturilor publicitare, sunt cei mai predispuşi la adoptarea unor comportamente dăunătoare sănătăţii şi vieţii lor sociale”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

În realitate, victime ajung mai multe domenii direct dependente de finanțarea, cum ar fi sportul sau publicitatea stradală.

SuperLiga de fotbal este puternic alimentată de industria jocurilor de noroc, la fel și cluburi precum FCSB, CFR Cluj sau Rapid, pentru a da doar câteva exemple.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -