Cristian Jura, judecător la TAS, despre cazul Farului privind licența europeană: “Trei ani de zile s-ar putea să rămână blocați”

Cristian Jura, judecător la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a vorbit, în direct la Sport Total FM, despre cazul Farului Constanța, care așteaptă decizia TAS în privința obținerii licenței pentru cupele europene.

După ce Farul și Viitorul a fuzionat, FRF fusese de acord cu dosarul de licențiere europeană al constănțenilor, însă decizia a fost întoarsă de UEFA, care a considerat că fuziunea dintre cele două cubluri a condus la promovarea unei echipe, cea de Liga 2, fără merite sportive. Clubul lui Gică Hagi s-a apărat și afirmă că doar s-a produs o schimbare de nume a echipei, nu a societății sportive.

Cristian Jura e de părere că speța este una complicată și trebuie stabilit cu exactitate ce club a intrat în acționariatul celuilalt. În opinia judecătorului, Farul ar putea fi suspendată 3 ani din cupele europene, în funcție de decizia care e deja în așteptare de la TAS.

“În primul rând am o metaforă pe care eu o folosesc mereu când vorbim de chestiuni legate de sport, mai ales de dreptul sportului. E legat de un iceberg, noi vedem un meci de fotbal, dar în spate, exact ca la un iceberg, există foarte multe lucruri care nu se vîd și aici e partea juridică, financiară, partea de stadion, de palmares și asa mai departe. Lumea se uită la ce se vede și întotdeauna ne gândim mai puțin la ce nu se vede de fapt. Pe de altă parte, mai e o mică problemă aici în România, cei care investesc în fotbal întotdeauna sunt foarte voluntari. Vor să facă. E foarte bine că vor să facă anumite lucruri, dar în Elveția, de exemplu, înainte să facă ceva un patron se consultă cu o echipă de avocați și apoi vede dacă se poate face și care sunt riscurile. Iar situația asta o întâlnim, să fim onești, destul de des în România. Să ne amintim de campionatul care s-a decis la TAS, au fost momente de genul ăsta care s-au întâmplat niște lucruri care au fost la marginea legalității și la marginea regulamentelor.

În ceea ce privește cauza concretă legată de Farul, mai există un provers pe care îl folosesc juriștii: Actele vorbesc. Eu nu am văzut, nu știm exact din ce m-am documentat, nu știm cum a fost fuziunea făcută, ce echipă a fuzionat cu care, că acum discutăm din punct de vedere comercial. Cine a intrat în acționariatul cui, pentru că avem o situație în care dacă echipa de Liga 1 a intrat în acționaratul celei de Liga 2, rămâne în Liga 2. Dacă discutăm invers, atunci rămâne echipa de Liga 1. Deci trebuie văzute toate chestiile astea tehnice, legale, care interesează mai puțin pe spetator, dar care au fost la neclaritatea asta și, deocamdată, la interdicție.

Asta unu la mână. O altă chestie care, cel puțin din perspectiva regulametelor FIFA, UEFA și chiar și FRF, că până la urmă sunt preluate din regulamentele internaționale, nu le-am inventat noi, este aceea de succesor sportiv, care nu înțeleg de ce, nu e o chestie complicată, dar la noi se înțelege mai greu.

Succesorul ce înseamnă? Cine e moștenitorul. Dacă cineva pleacă dintre noi, cum se împarte averea? Cam așa e și la fotbal. Și în chestiunea asta există un articol 15 acre ne clarifică și trebuie liate în considerare mai multe elemente. Culoarea echipamentului, simbolurile, stema, palmaresul, stadionul pe care joacă și așa mai departe. Și atunci, practic trebuie luate toate elementele astea în considerare ca să vezi cine e succesorul cui.

De ce nu s-a hotărât pur și simplu ca o echipă să-și schimbe denumirea, fără să fuzioneze cu alta? Comercial se poate. O firmă se cheamă X SRL și acționariatul decide ca de mâine să se cheme Y SRL, care e problema?

FRF a luat act, sunt juriști foarte buni în ambele părți, și la Viitorul și la Federație, nu era mai simplu dacă cereau un punct de vedere la federație pe tema asta? Trei ani de zile s-ar putea să rămână blocați, e în funcție de decizia asta care urmează să vină”, a explicat Cristian Jura.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -