Laszlo Balint, antrenorul care s-a despărțit în luna aprilie de UTA Arad, nu are în prezent un nou angajament, însă spune că stă aproape de fotbal și folosește perioada pentru a se perfecționa.
Tehnicianul a declarat, în direct la Sport Total FM, că urmărește meciurile din campionatul intern, dar că îi lipsește adrenalina și presiunea specifică din Liga 1.
“Departe de fotbal nu se poate spune, pentru că sunt în fața televizorului, am urmărit cele 2 meciuri de azi, cel de Liga 2 și primul meci al zilei de Superligă. E adevărat, e o perioadă care nu e foarte plăcută pentru niciun antrenor, pe de altă parte, trebuie să luăm și plusurile din această perioadă, o perioadă în care trebuie să-ți încarci bateriile, trebuie să folosești timpul liber pentru alte aspecte. Spre exemplu eu caut să mă informez, să mă documentez, pentru că este o meserie care presupune updatare continuă și dinamica informațiilor din fotbal este pe alocuri impresionantă și atunci și astfel de momente pot fi utile pentru tot ce înseamnă acumulare de informație, cel puțin la nivel teoretic îmbogățirea acestui bagaj. Partea parctică lipsește, această adrenalină, lipsește tensiunea aceea specifică meseriei de antrenor și mai ales în România, pentru că se vede foarte bine că antrenorii din România sunt sub o presiune constantă, indiferent de nivelul la care activează și indiferent de obiectivul trasat de conducere”, a declarat Balint.
“Regula U21 are și beneficii, dar și dezavantaje ascunse”
Laszlo Balint a lansat o teorie conform căreia postul de fundaș central este neglijat în Superligă, tocmai din cauza obligativității folosirii de jucători U21. El a dat exemplu naționala U21 condusă de Daniel Pancu, care suferă pe acest post, și a atras atenția că cei mai buni fundași centrali români din campionat sunt cei cu vârstă înaintată.
“Eu cred că fotbalul românesc e într-o creștere, chiar dacă nu e spectaculoasă, cel puțin la nivelul Ligii 1. Poate suna un pic ciudat, pentru că la nivel european, din păcate, nu avem nicio reprezentantă în stadiul grupelor, chiar dacă Sepsi a fost foarte aproape de calificare și chiar și Farul, după prima manșă avea șanse importante de calificare. Din păcate nu suntem reprezentați, fotbalul românesc nu e în grupele europene și este o dezamăgire din acest punct de vedere. Este cumva un motiv de analiză pentru că aici putem să luăm ca reper valoare campionatului nostru și până la urmă valoarea campionatului românesc.
E un caz de studiu pentru mine personal cel puțin această regulă impusă cluburilor are și beneficii, dar are și dezavantaje cumva ascunse sub această obligativitate, pentru că mă uitam la meciul pe care l-a susținut naționala condusă de Daniel Pancu, debutul lui pe banca naționalei U21, și am văzut problemele la nivelul postului de fundaș central. Și din păcate, această obligativitate de a folosi jucători under, scoate din calcul anumite posturi, în special cel de fundaș central, care e un post cu responsabilitate foarte mare pe ambele faze ale jocului și atunci automat există foarte mari probleme și eu zic că vor exista probleme la nivelul fundașilor centrali de naționalitate română.
Pentru că dacă ne uităm, unii dintre cei mai buni fundași centrali din ultima perioadă au fost cei cu vârste înaintate, mă refer la Săpunaru, chiar și la Tamaș când a jucat la Liga 1, Chiricheș să zicem că a revenit și din păcate are aceste probleme de sănătate care se pare că-l macină foarte mult. Eu nu văd în acest moment fundași centrali la nivelul fotbalului românesc capabili să emită pretenții pentru echipa națională, pentru un transfer în străinătate. L-am avut pe Burcă, care în acest moment e titular de bază la națională, a fost subiectul unui transfer în Arabia Saudită, îl avem pe Radu Drăgușin, care are un potențial fantastic, poate jucătorul român cu cel mai mare potențial, dar eu vorbesc de Superligă, de aici am plecat cu discuția, de la obligativitatea de a folosi jucători sub o anumită vârstă și vedem că, din păcate, acest post este foarte deficitar pentru fotbalul românesc”, a spus Balint.