Răzvan Nedu este dovada vie că, în viață, orice se poate dacă îți dorești cu adevărat. Răzvan este un tânăr care s-a născut cu o dizabilitate de vedere. El vede într-un procent de numai 1%, însă asta nu l-a oprit să înceapă o aventură extraordinară.
Răzvan a început în urmă cu 7 ani să facă escalade în sală. Cu timpul, și-a dezvoltat abilitățile și a ajuns să conducă echipa națională de paraclimbing a României. El participă la Campionate Mondiale pe munte și se întoarce în țară cu medalii de o valoare uriașă, în special sufletească.
Invitat la Sport Total FM, la emisiunea “Trafic Sport”, realizată de Horațiu Sima și Răzvan Toma, Nedu a spus că își dorește ca el și colegii săi de la națională să reprezinte un model pentru oamenii care și-au pierdut, sau care încă nu și-au găsit, încrederea în forțele proprii.
“Sunt căpitanul lotului național de paraclimbing, ceea ce înseamnă escalade pentru persoane cu dizabilități. Dizabilitatea mea este de vedere, văd aproximativ 1%. Ceea ce facem noi ca echipă este să reprezentăm România la competiții, Cupe Mondiale și avem bucuria de a ne întoarce acasă și cu medalii pentru țara noastră. Urcăm pe diverse vârfuri montane destul de înalte.
Prin activitatea noastră, încercăm să găsim cea mai bună versiune a noastră ca sportivi, să creștem și să ajungem pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și să o menținem. Totodată, încercăm să inspirăm cât mai mulți oameni, cu sau fără dizabilități, că se poate. Să îi încurajăm să ducă o viață normală și să aibă încredere în ei că sunt capabili să facă asta.”, a povestit Răzvan Nedu, la emisiunea “Trafic Sport”.
“Când ajungi în vârf, realizezi că ești capabil să faci ceva”
Răzvan Nedu a explicat în ce constă un traseu de paraclimbing.
“M-am născut cu această dizabilitate. Folosesc bastonul alb pentru a mă deplasa când ies din casă. Atunci când mă cațăr, am nevoie de cineva care este numit navigator și care îmi explică unde sunt prizele. Deci noi facem un plan de jos și stabilim. O să pleci cu mâna stângă la ora 11, o să ridici piciorul drept la genunchi și așa mai departe.
La competiții, avem o singură încercare pe traseu. Eu, în 5 minute, trebuie să înțeleg împreună cu cineva cum arată 15 metri de perete, să facem un plan pentru toate mișcările de pe acel perete, iar apoi vom pleca. Pe măsură ce mă urc, vom afla cât de mult seamănă ce am presupus noi de jos cu ceea ce urmează. Și trebuie să schimbăm instant planul, dacă e nevoie.”, a continuat Răzvan.
Climb Again este numele ONG-ului în care Răzvan Nedu a găsit o echipă și, mai mult, o familie. Acolo a învățat să se cațere și și-a dezvoltat încrederea în sine.
“Eu mă cațăr la Climb Again, un ONG care face terapie prin escalade pentru persoanele cu dizabilități. Acum vreo 7 ani și jumătate m-am trezit cu ei la școala la care învățam. Apoi a apărut invitația să merg la sală, am ajuns să merg din ce în ce mai constant și apoi să merg și la competiții.
Climb Again ajută persoanele cu dizabilități să înțeleagă că pot să ducă o viață normală. Facem terapie prin escaladă. Atunci când te cațări, în general, ești obligat să îți folosești corpul și, totodată, depui și un efort psihic. De voință și de a gestiona anumite temeri, precum frica de înălțime. Când ajungi în vârf, realizezi că ești capabil să faci ceva.”, a mai spus Răzvan Nedu.
Ascultă aici interviul integral cu Răzvan Nedu: