Ce este Boxing Day: istoria meciurilor de Crăciun în Anglia

Boxing Day este una dintre cele mai cunoscute sărbători din Regatul Unit al Marii Britanii și se celebrează în fiecare an în data de 26 decembrie. În cazul în care această zi cade duminică, sărbătoarea are loc pe 27 decembrie.

Tradiția Boxing Day a luat naștere la începutul secolului XIX. A doua zi după Crăciun se ofereau cutii cu cadouri celor mai săraci. De asemenea, stăpânii își recompensau slujitorii cu cadouri și le ofereau o zi liberă pentru a sta în familie alături de cei dragi.

Această tradiție își are originile într-un obicei din Evul Mediu, în care oamenii înstăriți și aristocrați le ofereau servitorilor permisiunea de a-și vizita familia a doua zi după Crăciun.

Mai mult, primeau un mic bonus financiar, alimente și cadouri. De asemenea, unii istorici consideră că face parte și din tradiția tradițiilor creștine de Sf. Ștefan, când bisericile organizează cutii ale milei, în care se strâng fonduri și lucruri pentru persoanele nevoiașe.

Britanicii joacă fotbal de Boxing Day

În lumea fotbalului, Boxing Day este cunoscută și ca ziua în care sunt organizate meciuri pe 26 decembrie în Marea Britanie. Este o zi foarte importantă în calendarul fotbalistic și este asemănătoare cu etapa de NFL de Ziua Recunoștinței.

Stadioanele sunt pline de Boxing Day, iar meciurile sunt urmărite cu interes maxim, în timp ce mulți dintre microbiști “condimentează” acțiunea plasând pariuri pe Premier League, pentru a face evenimentele și mai interesante.

Primul meci din istoria Boxing Day a fost consemnat la data de 26 decembrie 1860 între echipele Sheffield FC și Hallam FC. Cele două erau rivale în Sheffield, iar stadioanele lor se aflau la o distanță de aproximativ 100 de metri. Sheffield a câștigat cu 2-0 și este considerat cel mai vechi club de fotbal din lume. În schimb, Hallam FC este al doilea cel mai vechi club de fotbal din lume, iar ambele încă activează și în prezent în ligile inferioare din Anglia.

https://www.youtube.com/watch?v=NN0SztLXaho

Mai mult, Sandygate, stadionul formației Hallam FC, a fost inclus în Cartea Recordurilor Guiness ca fiind cel mai vechi stadion de fotbal din lume. Partea bună este că acum putem urmări în direct la TV toate meciurile din Premier League, chiar la mai multe televiziuni. În plus, poți să vezi meciuri live online și pe platformele unor operatori de pariuri sportive, gratuit, fără costuri suplimentare.

Armistițiul de Crăciun din 1914 a rămas în istorie

Boxing Day a oferit multe momente care au intrat în istorie. Poate cel mai cunoscut a avut loc într-o vineri de Crăciun, în timpul primului Război Mondial. În acea zi, aliații și germanii au încetat focul de Crăciun și pentru o zi a fost pace. Așadar, în mai multe locuri de pe frontul de Vest s-a jucat fotbal: la St. Yvon, Ypres, Ploegsteert, Messines, Frelinghien și lista poate continua.

Având în vedere contextul dat, meciurile s-au jucat cu multe improvizații. În locul porților s-au folosit niște caști pentru a delimita cele două bare. Conservele jucau rolul mingilor, iar la meciuri participau zeci ori chiar sute de soldați.

În acea perioadă, episodul a fost cenzurat puternic de presa vremii și puține fotografii ori informații au ajuns către public. Au rămas în arhivă scrisori și fotografii vechi, unele vândute ulterior la case de licitații.

Pe măsură ce războiul s-a încheiat, povestea a devenit cunoscută în toată lumea. Astfel, cluburile din Anglia au început după 1919 tradiția unor meciuri acasă și în deplasare, tur și retur, pe 25 și 26 decembrie.

Primul meci televizat într-o etapă de Boxing Day datează din anul 1946, între Brenford și Sheffield United, scor 2-1. De asemenea, în istorie a rămas și etapa de Boxing Day din istorie, în care s-au marcat nu mai puțin de 66 de meciuri în 10 meciuri.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -