Audio | Dragoș Suciu cere răspunsuri după ce Simona Halep a câștigat procesul de dopaj la TAS: “Cine îi dă înapoi acest interval?

Dragoș Suciu a comentat revenirea Simonei Halep în tenis, după ce TAS a decis reducerea suspendării de la 4 ani la 9 luni, în cazul de dopaj în care a fost implicată dubla campioană de Grand Slam.

În direct la emisiunea “Fluier final”, cunoscutul comentator de tenis, de la Digisport și Eurosport, a analizat procesul care i-a întrerupt cariera Simonei și a tras concluziile.

Dragoș consideră că răsturnarea deciziei la TAS în privința pașaportului biologic reprezintă “un eșec uriaș” pentru Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA), organizația care a găsit-o vinovată de dopaj și a suspendat-o pe Simona.

“Sunt 39 de luni diferență între ceea ce a decis prima instanță (n.r. – ITIA) și ceea ce a decis a doua instanță (n.r. – TAS). 39 de luni înseamnă enorm în orice palier al vieții, mai ales în sport. O diferență colosală, din punctul meu de vedere. 

Acel capăt de acuzare referitor la pașaportul biologic a căzut, iar asta se întâmplă foarte, foarte rar în a doua instanță, în instanța de apel, față de decizia primei instanțe. Pentru că instanța de apel a spus în felul următor: ‘Nu găsim suficiente probe pentru a o incrimina conform pașaportului biologic’.

Asta e o lovitură la nivel global pentru folosirea pașaportului global ca mijloc de probă în tenis. Pașaportul biologic se folosește ca mijloc de probă de mulți ani în haltere și multe alte sporturi, unde dopajul e la ordinea zilei. Tenisul nu e unul din acele sporturi și n-au existat scandaluri de o astfel de amploare cu două capete de acuzare.

S-a încercat introducerea și legitimarea pașaportului biologic drept probă într-un astfel de dosar și a fost un eșec uriaș pentru Agenția de Integritate în Tenis, pentru programul anti-doping. 

Din punct de vedere sportiv, Simona Halep ar fi putut să revină pe teren după 7 iulie 2023. Acum suntem în martie 2024. E un interval imens în care poți acumula puncte, poți câștiga bani, poți onora anumite contracte de sponsorizare, în care poți produce foarte mult din punct de vedere sportiv și financiar. Cine îi dă înapoi Simonei Halep acest interval? 

O altă situație interesantă: ce se întâmplă cu punctele pe care ea nu le-a putut apăra? Punctele din Canada, de exemplu. Sunt 1000 de puncte câștigate acolo. Cu 1000 de puncte, în acest moment, Simona Halep n-ar avea nevoie de invitație la prea multe turnee pentru că ar putea să joace conform clasamentului pe care ar trebui să-l aibă.”, a spus Dragoș Suciu, la Sport Total FM.

Ascultă aici declarația integrală a lui Dragoș Suciu:

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -