Andrei Ursu solicită redeschiderea cazului tatălui său, Gheorghe Ursu, după ce torționarii acestuia au fost achitați: “Mergem până la capăt!”

Andrei Ursu a vorbit la emisiunea “Fluier final”, de la Sport Total FM, despre încercarea de a redeschide în instanță cazul tatălui său, Gheorghe Ursu. 

Gheorghe Ursu se numără printre victimele regimului comunist, condus de Nicolae Ceaușescu. Fostul inginer de construcţii, poet şi scriitor a fost arestat la 21 septembrie 1985 și a decedat o lună mai târziu.

Ulterior, procurorii militari au stabilit că torționarii Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au săvârșit acte de violență grave, de natură fizică și psihică, asupra disidentului Gheorghe Ursu.

În ciuda dovezilor aduse împotriva celor doi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a achitat la data de 27 iulie 2023, decizia fiind definitivă. Decizia ÎCCJ a venit la 5 ani distanță de la trimiterea în judecată a acestui caz.

Andrei Ursu a început să lupte în instanță încă din 1990 și continuă să meargă pe același drum în încercarea de a demonstra că faptele celor doi torționari au fost lipsite de umanitate și merită pedepsite. De amintit că acuzațiile din cazul celor doi foști ofițeri de securitate au fost de “crime împotriva umanității”.

Fiul lui Gheorghe Ursu solicită acum redeschiderea cazului. Andrei va ataca decizia ÎCCJ la Curtea de Apel. Așa cum a prezentat și pe pagina sa de Facebook, Andrei Ursu a pregătit un sumar probatoriu extrem de detaliat, cu multe dovezi, prin care va încerca să răstoarne decizia judecătorilor și să-i trimită în spatele gratiilor pe cei doi torționari.

“Va fi la latitudinea judecătorilor (n.r. – decizia finală). Noi am avut un probatoriu foarte solid și până în vară. De 30 de ani sunt adunate probe și asupra vinovăției celor doi (n.r. – torționari) și asupra violenței regimului Ceaușescu.

Am mai prezentat-o. Au fost martori care au venit la proces. Au fost sute de victime în anii ’70 și ’80, iar multe dintre ele încă mai trăiesc, Slavă Domnului. Și, totuși, am avut acea decizie (n.r. – de achitare a celor doi torționari). Sunt lucruri îngrozitoare care s-au petrecut, cu torturi medievale.

Sunt lucruri noi pentru judecători (n.r. – dovezile incluse în sumarul probatoriu). În primul rând, se va decide dacă se reia judecata sau nu. E un complet de judecători de la Curtea de Apel care va decide dacă aceste probe sunt, într-adevăr, admisibile pentru a justifica redeschiderea cazului.

E o cale extraordinară de atac, dar atunci când sunt probe noi, care contrazic decizia atacată, și, de asemenea, sunt decizii definitive ale altor instanțe care contrazic decizia atacată, cauza trebuie redeschisă.

Dacă se redeschide procesul, atunci vom avea șansa unei rejudecări. Vom putea aduce și mai multe probe. Sunt sute și sute de alte victime ale acelui regim ilegitim și criminal. Ar trebui să mergem până la capăt cu dovedirea acestei situații, în primul rând, și apoi la vinovăția celor doi care, în mod normal, ar trebui condamnați de un complet de judecători onest.

Până acum am avut parte de judecători, și la Curtea de Apel București și la Înalta Curte, care, în general, au fost aserviți intereselor fostei Securități. Au rămas influenți, au rămas la butoane, în justiție și mass-media.”, a spus Andrei Ursu, la Sport Total FM.

Ascultă aici interviul integral cu Andrei Ursu:

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -