Ștefan Popescu, președintele Federației Române de Pescuit Sportiv, atrage atenția că multe federații funcționează în ilegalitate în urma unei decizii recente a ICCJ, care trebuie pusă în aplicare de ANS.
Concret, potrivit deciziei ICCJ, publicată în Monitorul Oficial și care are putere de lege, federațiile sportive naționale nu pot să aibă printre membrii săi decât asociații și fundații de drept privat.
Ștefan Popescu explică faptul că federațiile trebuie să excludă din structurile lor cluburile de drept privat, cum sunt cele departamentale, precum Steaua, Dinamo, Rapid, cluburile municipale, cum ar fi CSM București, sau cluburile școlare.
“În 30 ianuarie s-a publicat în Monitorul Oficial 62 decizia ICCJ nr.18/2023, pronunțată într-un recurs în interesul legii care efectiv a făcut lumină în ceea ce înseamnă sportul de performanță în România, și care sport de performanță este un atribut exclusiv al federațiilor naționale, persoane juridice de interes național și utilitate publică. În motivarea acestui recurs, care face parte din dispozitivul hotărârii prevederilor art. 403 din Cod de Procedură Civilă și precizez că în conformitate cu art 517 din Cod de Procedură Civilă, recursul în interesul legii publicat în Monitorul Oficial are putere de lege.
Acel recurs a stabilit că federațiile sportive naționale nu pot să aibă printre membri săi decât asociații și fundații de drept privat. Aceasta este o lovitură pentru toate cluburile de drept public, în special pentru federațiile care sunt constituite, unele exclusiv, din cluburi de drept public, întrucât aceste cluburi trebuie excluse din federațiile sportive naționale”, a declarat Ștefan Popescu.
Președintele FR de Pescuit Sportiv spune că ANS a cerut federației pe care o conduce să respecte hotărârea ICCJ. Popescu adaugă faptul că a trimis, la rândul său, o notificare către ANS prin care solicită eliminarea tuturor cluburilor de drept public din federațiile în subordinea ANS, respectându-se astfel legea.
“În acest sens, am primit o notificare de la ANS de a ne conforma prevederilor acestei hotărâri a ICCJ privind înregistrarea membrilor, dar în același timp, la rândul meu, am făcut o notificare către ANS în care i-am rugat, având în vedere același recurs pe care dumnealor ni l-au recomandat, să-l respecte și dumnealor la rândul lor, retrăgând din federațiile sportive toate cluburile de drept public din subordinea ANS, respectiv 46 de structuri sportive, complexurile naționale sportive și ce mai au dumnealor în subordine. Au trecut 2 săptămâni și nu am primit niciun răspuns la această notificare care este din punctul meu de vedere obligatorie pentru ANS.
Nu devii persoană de drept privat dacă ai un sponsor de drept privat. Persoana juridică în sine trebuie transformată într-o asociație respectând prevederile art. 6 din OUG 26/2000. (…) Aceste structuri de drept public trebuie transformate în structuri de drept privat și abia apoi pot să facă parte dintr-o federație. Dar atât timp cât ele sunt de drept public, nu pot să facă parte din federațiile sportive naționale și vor trebui retrase. Și mă refer aici la cluburile departamentale: Steaua, Dinamo, Rapid, cluburile municipale, cluburile școlare, pentru că unele federații le-au băgat printre membri”, a mai explicat Ștefan Popescu în emisiunea Trafic Sport, realizată de Horațiu Sima și Răzvan Toma.