Zeci de copii au fost inițiați în tainele Oinei

Oina este singurul sport tradițional românesc născut la sat. Acesta este atestat documentar înca de la 1364, atunci când s-a jucat pentru întâia dată.

Cu ocazia proiectului ,,Vara pe uliță!, derulat de Muzeul Satului ,,Dimitrie Gusti”, zeci de copii au beneficiat de inițiere în tainele sportului nostru tradițional, din partea personalului Federației Române de Oină.

 

Oina este singurul sport românesc, născut la sat și posibil să moară la oraș

Atestat încă din anul 1364, sportul nostru național este pe cale de dispariție.

În țara noastră, apogeul a fost atins în perioada anilor ’80, când în România existau peste 1000 de echipe care practicau acest sport. Erau competiții la toate nivelurile, jucăndu-se meciuri între școlari, juniori și seniori. După revoluție a scăzut dramatic numărul de sportivi.

Federația Română de Oină a fost creată în 1932. În momentul de față, aceasta se ocupă de cele 42 de cluburi sportive care sunt afiliate. Sunt și cinci Asociații Județene (Constanța, Vaslui, Maramureș, Arad și Brăila).

Până în prezent au fost acordate 55 de titluri de campioană națională, cea mai titrată echipă fiind Avântul Vorona (24). Aceasta fiind urmată de Dinamo București, care avea în vitrină 10 trofee, însă din păcate echipa s-a desființat.

 

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -