WTA ia o decizie radicală: a suspendat toate turneele din China de anul viitor, din cauza situației incerte a lui Shuai Peng

WTA, forul care organizează competițiile feminine importante la nivel mondial, a decis suspendarea tuturor turneelor găzduite de China în 2022, din cauza situației incerte în care se află Shuai Peng.

Steve Simon, CEO al WTA, a declarat, în cadrul unui comunicat de presă, că are îndoieli că Shuai Peng este liberă și nu este supusă presiunilor.

Shuai Peng, fost număr 1 mondial la dublu și câștigătoare la Roland Garros în 2014, a postat pe o rețea de socializare din China o relatare în care susținea că a fost violată de fostul vicepremier chinez Gaoli Zhang. Mesajul a rămas pentru puțin timp online și a fost șters de către autoritățile chineze, cunoscute pentru cenzura de acest tip.

Jucătoarea a dispărut timp de 2 săptămâni, iar apoi a apărut public în cadrul unui turneu de tenis din Beijing. Ea a avut o teleconferință cu Thomas Bach, președintele CIO, căruia i-a transmis că este în siguranță, doar că are nevoie de liniște. Totuși, există suspiciuni asupra faptului că Shuai Peng a vorbit liber și nu a fost constrânsă de regimul de la Beijing, având în vedere că WTA nu a reușit să stabilească o legătură pe niciun canal de comunicare.

“Mesajul lui Peng a fost înlăturat de pe internet, iar discuțiile despre acest subiect serios au fost cenzurate în China. Oficialii chinezi au avut șansa să oprească această cenzură, să dovedească faptul că Peng este liberă și poate să vorbească fără interferențe sau intimidări, precum și să investigheze acuzațiile de agresiune sexuală, într-o manieră corectă și transparentă. Din păcate, liderii chinezi n-au abordat acest subiect foarte serios într-o manieră credibilă.

Nu știm unde se află Peng și avem îndoieli serioase că este liberă, în siguranță și că nu este victima cenzurii, a coerciției și a intimidărilor. Prin urmare, anunțăm suspendarea imediată a tuturor turneelor WTA din China, inclusiv din Hong Kong. Nu le putem cere sportivilor să concureze acolo, în condițiile în care Shuai Peng nu poate să comunice liber și se pare că a fost forțată să-și contrazică acuzațiile de agresiune sexuală. În condițiile actuale, sunt îngrijorat în privința riscurilor pe care le pot avea jucătoarele și staff-urile lor dacă am organiza turnee în China în 2022.

Am primit o susținere uriașă la nivel internațional pentru această poziție în privința subiectului. WTA va face totul pentru a-și proteja jucătoarele. Sper că liderii lumii vor continua să vorbească, pentru ca justiția să fie înfăptuită pentru Peng și pentru orice femeie, indiferent de ramificațiile financiare.

Regret că s-a ajuns în acest punct. Comunitățile tenisului din China și Hong Kong sunt pline de oameni minunați, alături de care am muncit mulți ani. Ar trebui să fie mândri de realizările și ospitalitatea lor. Dar, în cazul în care China nu va lua măsurile cerute, nu putem să le supunem riscului pe jucătoare în turnee în China. Liderii Chinei au lăsat WTA fără nicio altă soluție”, este comunicatul WTA, semnat de Steve Simon.

10 turnee ar fi fost programate în China în 2022.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -