În acest sezon, 190 de fotbaliști străini au jucat în Superligă, o medie de 11 străini de echipă, cea mai mare din istoria competiției interne.
Multe voci din fotbalul românesc spun că jucătorii străini care sunt transferați în Liga 1 sunt lipsiți de calitate, iar acest lucru se vede și în rezultatele echipei naționale.
În dialog cu Narcis Drejan, Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF, a comentat situația și a declarat că ar fi de acord ca o lege să limiteze numărul de străini care să evolueze în România, dar spune că acest lucru ar contravine legilor UE, la care România a aderat.
“Au dreptate (n.r.: că sunt prea mulți străini lipsiți de valoare în România), dar ce să spun? Vrei să intru în conflict cu UE să spun că am fi de acord cu o lege în care să fie mai puțini străini? Atunci am contravine legilor la care am aderat ca stat și nu e în regulă. Dar aici e vorba de conștiință, nu de patriotism, poate să te gândești că poți să crești și tu fotbaliști. E foarte ușor să cumperi ceva, dar după ce cumperi un produs, să zicem cornflakes (n.r. traducere: fulgi de porumb) din America, tu dacă nu produci și nu mai imporți, ce faci? Ce pui în loc?
Dacă te-aș pune acum să faci o retrospectivă, să-ți aduci aminte de nume de fotbaliști străini care, nu că au făcut istorie, că niciunul n-a făcut, dar pe care să-i menționezi pentru că îți rămân în memorie cu ceva care te-au impresionat la vremea respectivă, câți ai putea să menționezi? Hai să fie 10. Chiar o să mă uit când mă duc la FRF să văd câți fotbaliști străini a avut România în toate diviziile.
De când au început să vină în număr atât de mare, ce calificări avem noi la nivel de club în competițiile majore europene? Niciuna. Am spus competiții majore. Așa pentru Conference League să zicem că avem, merge, dar altă competiție nu mai există pentru noi. La una din echipele cu care eu am participat în cupele europene nu am avut niciun străin, la Steaua în echipa care s-a dus de 3 ori în Liga Campionilor. Bine, era alt format, trebuia să joci baraj, cum era pe vremea aia, d-aia era Liga Campionilor, să joci cu campioanele, după a devenit “liga economică a campionilor”, a declarat Mihai Stoichiță.