Narcis Răducan, despre fenomenul David Popovici: “Nu e suficient să creăm o mișcare amplă. Tonul trebuie dat din partea celor care conduc țara”

David Popovici, proaspăt campion mondial de natație la 200 metri liber, la doar 17 ani, cu șanse bune să mai obțină încă o medalie și la 100 metri liber, proba regină din înot, este subiectul fierbinte al acestor zile, care a dat naștere mai multor discuții privind sportul românesc.

Întâi a fost vorba de dezinteresul televiziunilor de a transmite o astfel de competiție, pentru că performanța lui David Popovici nu s-a văzut live în România la televizor. Ulterior, TVR a corectat acest lucru și a anunțat că va transmite Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta, pentru ca românii să poată urmări parcursul sportivilor noștri.

Mai apoi s-a discutat despre cum poate un astfel de moment să genereze un impact pozitiv în societate, iar fenomenul Popovici să nu fie singular.

Narcis Răducan, manager sportiv, crede că o astfel de perfomanță uriașă nu este de ajuns, politicile de stat fiind cele mai importante pentru ca sportul de masă să se dezvolte în România.

“În primul rând îl felicităm și încercăm să-l multiplicăm. În primă fază e bine că am reușit să-l convingem să rămână în România, e meritul lui Dinamo. E un lucru foarte bun, având în vedere de ce tentații bănuiesc că sunt acum din punct de vedere financiar pentru el și familia lui, e o chestie bună că îl avem aici. În acest moment el poate să-și multiplice performanțele și apoi trecem la reanalizat. E o întâmplare sau e un pic și de muncă din partea celor din domeniu. Mai degrabă pare că ne-a binecuvântat Dumnezeu cu o surpriză frumoasă. Că sunt convins că și la înot stăm ca la celelalte sporturi, nu extraordinar.

De regulă sunt foarte optimist, dar în această speță chiar nu mai sunt, pentru că nu e de ajuns. E doar un resort acesta de revigorare a sportului prin aceste locomotive de imagine, de modele pentru copii. Dar copiii când ajung și e bazinul gol, ce fac? Nu e de ajuns. E foarte important că mai atrage atenția acestui sport, văd și copiii care au o problemă medicală și dintr-o chestie din care era dezavantajat în fața celorlalți prieteni, ajunge campion mondial și îl felicită toată lumea (n.r.: David Popovici a mers la înot pentru a se trata de o problemă medicală la o vârstă fragedă).

Ține și de subiectivism: unul din finii mei, Cristi Ciocan, e campion mondial de box, e singurul campion la grei la 17 ani. Dar la fel s-a întâmplat și în cazul lui. La 16 ani s-a apucat de box și la 17 a ieșit campion. Mai degrabă a fost mama natură și ambiția lui, decât un sistem bine pus la punct. Și un antrenor foarte priceput. Sunt convins că și David are un antrenor bun, că nu e simplu deloc. Am văzut că specialiștii în domeniu au apreciat o anumită strategie.

Dar nu e suficient să creăm o mișcare amplă în care sportul să revigoreze. Tonul trebuie dat din partea celor care conduc țara și fac strategiile pentru toate domeniile”, a declarat Narcis Răducan.

Discuția integrală poate fi ascultată mai jos:

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -