Mircea Lucescu: “E o ruptură mare între est și vest. Dacă echipele din est ajung în sferturile UCL e ca și cum ar câștiga trofeul”

Mircea Lucescu a fost inclus de către publicația FourFourTwo într-un top select al marilor antrenori ai lumii care nu au reușit să câștige Liga Campionilor. Tehnicianul român este pe locul 7 într-o ierarhie din care mai fac parte Didier Deschamps, Unai Emery sau Antonio Conte.

În direct la Sport Total FM, Mircea Lucescu a explicat că este foarte greu să câștigi Liga Campionilor cu echipe din estul Europei, pentru că ruptura dintre est și vest este uriașă în fotbalul european. Lucescu a analizat parcursul său în cupele europene și a declarat că cele peste 100 de meciuri disputate în Liga Campionilor arată că a avut rezultate bune cu echipe din campionate mai puțin puternice.

“Liga Campionilor o câștigă un singur antrenor în fiecare an, iar în general echipele din estul Europei care ajung în sferturile de finală e ca și cum ar câștiga trofeul, ținând cont de diferența de valoare a jucătorilor, de puterea campionatului respectiv, de țara respectivă, e greu cu o echipă din estul Europei. Trebuie să ții cont de competiția respectivă, de valoarea propriei echipei, deci important pentru mine e faptul că am jucat peste 120 de meciuri în Liga Campionilor și de fiecare dată ne-am dus destul de bine, în cupele europene am peste 250 de meciuri cred, înseamnă că am fost acolo, indiferent ce echipă am antrenat în estul Europei am reușit să merg spre finalul competiției, cu rezultate destul de bune.

E o ruptură mare între est și vest, nici bani n-ar fi. Bugetul unei echipe din estul Europei e câștigul pe o lună al unui mare jucător din vest. S-a ajuns la nivelul ăsta. E și normal, stadioanele sunt arhipline, interesul e mare, publicitate, televiziune, tot ce se învârte în jurul fotbalului, toate astea influențează și rezultatele echipelor”, a declarat Mircea Lucescu.

Celebrul antrenor, în prezent la Dinamo Kiev, a vorbit și despre situația din Ucraina și despre cum reușește un campionat să meargă mai departe într-o țară decimată de război.

“Nici nu știm pe unde jucăm, jucăm fără public, 10-11 ore în autobuz dintr-o parte în alta, se joacă doar în 4 orașe și Ucraina e imensă. Am jucat cu Dnepr la Uzhgorod, 800 de kilometri, am făcut 13 ore cu trenul, noaptea, e adevărat, dar nu e deloc simplu. Nu mai vin jucători străini, vin jucători sub nivelul jucătorilor mei, pe bani foarte puțini. Am pierdut 11 jucători în ultimul an, dar câțiva au mers foarte bine, în Anglia, Spania, Grecia. Iar eu fac ceea ce știu mai bine să fac, am promovat 7-8 jucători tineri, am jucat foarte mult în pregătire cu ei, nu sunt încă copți să fie titulari, dar trei joacă deja în echipă.

Trebuie să trecem peste momentele astea fără ca imaginea să sufere pe plan internațional și chiar pe plan intern, pentru că suporterii sunt aceiași. E mai greu, nici nu sunt bani foarte mulți, vorbesc de Dinamo Kiev, dincolo la Sahtior încă sunt. Ei aduc jucători ucraineni care au jucat în vestul Europei mulți dintre ei, cu experiență în campionate puternice. Au reușit să facă performanță totuși, joacă pentru sferturi cu Feynoord.

Și în România toată lumea și-ar dori o echipă românească să meargă mai departe în UCL, dar e foarte greu, devine din ce în ce mai greu prin organizarea pe care o fac de la an la an. Fac distanța și mai mare de la est la vest”, a explicat Lucescu.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -