Luptă la dublu în 2024! Doi frați vor să devină numărul 1 mondial în motorsport

Doi frați din motorsportul românesc au aceeași țintă în noul an 2024. Performanțele din anul recent încheiat i-au determinat pe David și Bogdan Cosma Cristofor să-și seteze pentru acest sezon un obiectiv unic în sporturile cu motor din cursele internaționale: locul 1 mondial, fiecare la categoria lui.

După ce în 2021 David Cosma Cristofor (14 ani) devenea cel mai bun kartist la categoria Mini în lume, la doi ani distanță după, în 2023, fratele mai mic, Bogdan (12 ani), avea să-i calce pe urme. Profitând de experiența acumulată anterior mezinul avea să bifeze la finele lui 2023 un palmares incredibil: 24 de victorii în 35 de curse.

Însă “cireașa de pe tort” avea să vină la ultimul concurs de notorietate al stagiuni
recent încheiate: Trofeul “Ayrton Senna”. Ambii frați aveau să câștige la categoriile lor concursul ce marchează de mai bine de 25 de ani memoria marelui pilot brazilian premieră în istoria curselor internaționale de karting.

Cu o salbă de aproape 10 trofee de renume în 2023 în cursele externe cât și interne, pilotul de karting David Cosma Cristofor e cu gândul la planningul de curse din noul an. “Drumul meu început anul acesta are ca finalitate 2026. E traseul spre Formula 4 italiană. L-am început deja anul trecut prin niște teste făcute alături de Academia Cetilar. Mi-e clar că în 2024 și 2025 voi face teste de acest gen în continuare pentru ca peste doi ani să pot concura în F 4”, explică tânărul pilot.

David a cucerit Trofeul “Ayrton Senna”

Nu renunță însă nici la parcursul în lumea kartiștilor în 2024, mai ales că trece la o nouă categorie, Senior. Pasul a fost început în final de 2023, când în Italia la Sarno, David a cucerit Trofeul “Ayrton Senna” la prima cursă de la această categorie.

Astfel că, ținta principală de trofee pentru 2024 e deja una îndrăzneață.

“Deși în ultimii ani, cu precădere ultimii 3, am reușit să câștig mai multe trofee la cursele internaționale, cel mai bun rezultat al meu e locul 4 din 2023 la Campionatul Mondial. Am mers la clasa OK Junior, clasă de la care am trecut acum la Senior.

Tocmai de asta, eu cred că anul acesta pot să termin pe podium la Mondialele din Anglia, din 12 – 15 septembrie, de pe circuitul britanic PFI. Promit însă să îmi dau silința să cuceresc chiar marele trofeu”, continuă David.

Mezinul familiei Cosma Cristofor, Bogdan a izbutit un sezon incredibil în 2023. În cursele interne, 13 la număr (7 – Campionatul Național și Cupa României și 6 în Romanian Karting Masters), pilotul Gulstar s-a impus în toate. În competițiile externe, Bogdan a participat în 22 curse obținând un palmares de top: 11 locuri 1, 5 locuri 2, 3 locuri 3. Astfel, per total puștiul elev la International School of Bucharest, a reușit un procent de aproape 70 la sută de victorii din cursele la care a participat, 35 în total.

Cine a fost în spatele acestui pilot?

“În acest an extraordinar, cel mai frumos an din viața mea. Cuvintele îmi sunt insuficiente pentru a descrie emoțiile trăite. A fost o perioadă magică în cariera mea de sportiv deoarece când eram mic visul meu era sa reușesc cândva să urc pe podium la un concurs Wsk iar anul acesta am reușit sa obțin nu unul, ci 11 trofee WSK și să câștig și 2 campionate WSK.

Mulțumesc din inimă celor care au făcut aceste realizări posibile: Devid Deluchi, managerul echipei Team Driver pentru încrederea și susținerea constantă, lui Francesco Bruno și lui Cătălin Caloianu pentru devotamentul lor, managerului echipei Gulstar Racing, Dragoș Gulie, familiei mele și sponsorilor. Această echipă extraordinară a transformat un vis de copil în realitate”, a punctat și Bogdan.

Povestea din spatele poveștii

La șase ani de la momentul în care a intrat într-un kart, mezinul familiei Cosma Cristofor devine lider incontestabil al categoriei Mini în întrecerile internaționale de karting. Foarte puțini știu însă că înainte de acest pas, Bogdan bifa un titlu de campion național la karate. “Nu am regretat niciodată că m-am lăsat de acest sport de contact. Mi-a prins prea tare pasiunea pentru karting. Apoi, contează foarte mult și rezultatele mele din acest an. Nu știu dacă aș fi putut ajunge atât de sus în karate așa cum am făcut aici”, e mărturisirea francă a puștiului desemnat la finele lui 2023 pilotul anului de Federația de specialitate din România. Și totuși într-un colț al inimii, Bogdan însă mai are un mic foc aprins legat de o
altă pasiune din trecut și care-i mai stârnește uneori interesul. E vorba despre fotbal.

Între circuit și Balonul de Aur

Mica sămânță de microbist i-a fost insuflată la Juventus. Varianta bucureșteană a celebrului club italian de fotbal.

Aici, Bogdan juca pe postul de atacant iar poate că bucuria golurilor marcate încă îl mai țin în fața televizorului atunci când sunt meciuri de Champions League sau ale echipei naționale.

Asemănat la acel moment cu Cristiano Ronaldo, puștiul și-a pus în minte pentru 2023 două ținte clare: campion mondial la noua categorie în karting dar și prezența la Gala Balonului de Aur. “Îmi place fotbalul dar nu mă uit înapoi și nici nu mă întreb ce ar fi fost daca aș fi continuat cu el. Știu clar că iubesc ce fac acum deși am un program uneori infernal între curse și școală”, explică cel mai galonat pilot din kartingul mondial din 2023. Cu 25 de victorii în 34 de curse, el nu a avut rival nici printre ceilalți piloți străini de la alte categorii.

Ce va aduce viitorul? “Eu știu că vreau să continui cât mai mult în karting iar apoi să trec la nivel de Formulă. Muncesc pentru asta. Îmi analizez cursele anterioare, văd ce nu am făcut bine. Mă inspir de la piloții din F 1, spre exemplu Leclerc sau Norris pentru tehnică. Dar, ca să fiu cinstit, ce a contat pentru mine cel mai mult în rezultatele din 2023 a fost experiența luată din cum a mers fratele meu, David, la clasa asta înainte. Am văzut eu sau mi-a explicat el ce greșeli a făcut iar eu am evitat să le repet”, mărturisește Bogdan.

Pasul următor, Formula 4

După un 2021 incredibil care a marcat o permieră pentru istoria kartingului din România, primul lider mondial la clasa Mini, 2022 avea să aducă un an de tranziție pentru David Cosma Cristofor. O trecere la o nouă categorie plus pregătirea spre un plan bine pus la punct. Anii la Junior au bifat succese interne și externe pentru David, lider incontestabil în intern la clasa lui atât în competițiile Federației Române de Karting cât și în seria privată Romanian Karting Masters. Pilotul bucureștean își păstrează forma și în 2023 an pe care îl încheie în primii 2 piloți internaționali la vârsta lui. Însă ceea ce frapează la David pe
lângă seria de succese e minuțiozitatea cu care își planifică strategia de dezvoltare a carierei de pilot.

Totul încă din 2021! “Eu știu clar că în 2026 trebuie să fiu în Formula 4. Așa mi-am planificat anii de după ce am fost lider mondial la clasa Mini. Știu că trecerea la monopost nu e una ușoară dar doi ani (n.a. din 2024) de acum încolo, paralel cu cursele la Senior în karting voi face teste de F 4. Îmi doresc ca tot ce am pregătit până acum și am reușit să bifez în cariera mea să fie la fel și pe viitor”, explică David.

Rețeta de succes pasată de la frate către frate

În paralel cu propria ascensiune David și-a asumat și rolul de mentor pentru fratele mai mic. Inevitabil experiențele reușite cât și cele mai nefericite din curse sau de la antrenamente s-au pasat ca o moștenire de la fratele mai mare către cel mai mic. Astfel că, așa cum spun și cei din echipa care îl monitorizează pe Bogdan, reușitele fratelui mai mic din 2023, numărul 1 incontestabil la clasa Mini, s-au bazat și pe “lecțiile” deprinse de la David. “Mi-e greu să estimez un procent de cât la sută din rezultatele lui Bogdan s-au bazat pe ce a acumulat el din experiența mea. Să fi fost 50 la sută? Poate da, poate mai
puțin…Ce mă bucură e însă că și el a reușit ce am izbutit eu în 2021”, încheie David.

11
Trofee de marcă a reușit Bogdan în acest sezon: WSK Open Series, WSK Euro Series, Mondialul de Rok, Mondialul de IAME, Night Race IAME, WSK Super Final, WSK Final Cup, Trofeul Ayrton Senna. Lor li se adaugă si titlurile de Campion Național Mini FRK și Campion Național Mini RKM și Cupa României
7
E cifra performanțelor cele mai răsunătoare ale lui David în 2023: Trofeul Andrea Margutti, WSK Open Series, WSK Master Series, ROK Cup SuperFinal, Campion național FRK, Romanian Karting Masters, Trofeul Ayrton Senna

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -