Grigore Sichitiu: “Liga 1 mi se pare tristă și dezolantă. La fotbal e întuneric total”. Sichitiu explică ce le lipsește românilor în campionatele din străinătate

Grigore Sichitiu, fostul mare antrenor care a avut performanțe mai ales în zona arabă și care a fost unul dintre primii tehnicieni care a lucrat în Golf, a fost prezent în studioul Sport Total FM, unde a analizat, în dialog cu Narcis Drejan, situația actuală a fotbalului românesc.

Sichitiu cataloghează fotbalul din Liga 1 ca trist și dezolant și oferă o explicație privind insuccesul jucătorilor români în campionatele străine.

“Liga 1 mi se pare tristă și dezolantă. Uitați-vă ce ritm avem. Am văzut acum cele 4 meciuri din UCL și nu știu când vom ajunge să jucăm și noi așa. Doi dintre jucătorii noștri buni, Moruțan și Cicâldău au plecat la Galatasaray ca să ajute și aveau șansa să joace. Man și Mihăilă au plecat în Italia. Ce le lipsește jucătorilor noștri? Că sunt tehnici, sunt descurcăreți. Le lipește pregătirea atletică.

Ce spun antrenorii de acolo? “Mai au mult până să ajungă la ritm”. În raporturile 1 la 1 nu reușim să înlănțuim efortul. De ce? Am lucrat atâția ani în cluburi și cunosc modul în care se formează jucătorii. La copii și juniori sunt niște antrenori pe care nu-i culpabilizez și-mi pare rău pentru ei. Cine stă cu 10-15 milioane pe lună la nivel de copii?! În afară de Hagi mai pâlpâie unul pe ici pe colo, în rest nimic din punct de vedere al modului în care se formează un jucător. Trebuie să ne trezim, toate domeniile s-au științifizat, au pătruns științele anexe, au veniti fiziologi, ciberneticieni, oameni care știu să programeze. La fotbal e întuneric total. Ne ferim, dar de ce ne ferim?”, a spus Sichtiu.

Grigore Sichitiu a povestit și despre perioada în care a antrenat în zone de conflict în zona arabă.

“Când m-am dus prima dată cu regretatul Costică Ștefănescu în ’91 în Qatar vedeai peste tot Osama Bin Laden Construct. Nimeni nu știa cine e Bin Laden, ulterior s-a aflat. Am fost în perioada în care a avut loc războiul în Irak, o perioadă extrem de dificilă, mai ales că am fost antrenor la o echipă Jahra, la câțiva kilometri de Irak, locul de unde a început invazia asupra Irakului. Chiar de la echipa pe care am antrenat-o, Sadam Hussein a luat 8 jucători și i-a împușcat pentru că așa a vrut el. Era o situație extraordinară.

Seară de seară, nici măcar nu-i spuneam soției, îi ziceam că-s artificii, erau trageri ca la poligon, pentru că nu se terminase și din 5 în 5 minute plecau și aterizau avioane din baza americană de unde pornise invazia. O zonă extraordinară.

Plus că atunci când am fost la Ittihad în 2005, mergeam la Jeddah de la Riad și ne aștepatu conducătorii. Mergeam pe o stradă unde ne ziceau că e cea mai periculoasă. Vedeam în fiecare săptămână câte o vilă care ardea și întrebam ce s-a întâmplat. Mi se zicea că au fost niște teroriști Al Qaeda și au venit americanii peste ei”, a declarat Sichitiu.

Discuția integrală poate fi ascultată mai jos:

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -