Fotbaliștii din Ucraina și Rusia își pot rezilia actualele contracte și pot pleca la alte echipe

Din cauza războiului din Ucraina, Consiliul FIFA a decis, în coordonare cu UEFA să modifice temporar “Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorului”.

Schimbările au rolul de a oferi securitate juridică și claritate cu privire la mai multe aspecte.

Conform comunicatului FIFA, “Consiliul FIFA, în coordonare cu UEFA și după condultarea părților interesate, a decis să modifice temporar “Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorului” pentru a oferi securitate juridică și claritate cu privire la o serie de aspecte.

În ceea ce privește situația din Ucraina, pentru a oferi jucătorilor și antrenorilor posibilitatea de a lucra și de a fi remunerați și pentru a proteja cluburile ucrainene, cu excepția cazului în care părțile convin altfel, toate contractele de muncă ale jucătorilor și antrenorilor străini cu cluburile afiliate la Federația Ucraineană de Fotbal vor fi considerate suspendate automat până la sfârșitul sezonului în Ucraina (30 iunie 2022), fără a fi necesară nicio acțiune din partea părților în acest sens.

Pentru a facilita plecarea jucătorilor și antrenorilor străini din Rusia, în cazul în care cluburile afiliate la Federația de Fotbal din Rusia nu ajung la un acord reciproc cu jucătorii și antrenorii străini înainte sau până pe 10 martie 2022 și cu excepția cazului în care se convine altfel în scris, jucătorii și antrenorii străini vor avea dreptul de a-și suspenda unilateral contractele de muncă cu cluburile afiliate Federației din Rusia până la finalul sezonului în Rusia (30 iunie 2022).

Suspendarea unui contract conform paragrafelor de mai sus va însemna că jucătorii și antrenorii vor fi considerați „în afara contractului” până la 30 iunie 2022 și, prin urmare, vor avea libertatea de a semna un contract cu un alt club fără a se confrunta cu diverse consecințe.

Jucătorii străini vor avea voie să se legitimeze la alte cluburi, chiar dacă perioada de înscriere este închisă la Federația din țara clubului respectiv.

Pentru ca această excepție să fie aplicabilă și pentru a proteja integritatea competițiilor, înregistrarea la noul club trebuie să aibă loc până pe 7 aprilie 2022. Pentru a proteja în continuare integritatea competițiilor, cluburile au dreptul să înregistreze maximum doi jucători care au beneficiat de excepție.

În ceea ce privește protecția minorilor, se va considera că minorii care pleacă din Ucraina în alte țări din cauza conflictului armat îndeplinesc cerințele articolului 19 alin. 2 d) din “Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorului”, care scutește minorii refugiați de la norma care împiedică transferul internațional de jucători înainte de vârsta de 18 ani”.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -