EXCLUSIV | DEZVĂLUIRI DESPRE PREȘEDINTA COMITETULUI PARALIMPIC ROMÂN. SE SOLICITĂ DEMISIA

Dan Năsui și Bogdan Matei au fost prezenți prin telefon la Sport Total FM, în cadrul emisiunii „Trafic Sport” din 27 octombrie, pentru a discuta cu realizatorii Horațiu Sima și Răzvan Toma, despre situația abuzurilor din cadrul Comitetului Paralimpic Român.

Antrenorul de tenis de masă paralimpic Dan Năsui a intervenit telefonic pentru a prezenta publicului abuzurile din cadrul Comitetului Paralimpic Român și bețele puse în roate  sportivului său, Bobi Simion.

Bobi Simion alături de antrenorul său Dan Năsui
Bobi Simion alături de antrenorul său Dan Năsui

“Totul a plecat în urmă cu aproximativ 12 ani, când Bobi Simion a ales să părăsească clubul sportiv Lamont (n.n. clubul președintei Comitetului Paralimpic Român, Sally Wood Lamont) pentru a se pregăti mai bine și pentru a putea progresa în tenisul de masă, neavând nici parteneri destui acolo și nici destui profesioniști cu care să lucreze. De atunci a început calvarul pentru noi, o suspendare de doi ani din cauza căreia a pierdut Paralimpiada de la Londra, deși era calificat. După care, am început din nou de jos, concursuri și open-uri, pentru drumul spre Rio.

Practic sistemul la clubul doamnei Sally Wood Lamont este unul precum o conducere comunistă care ni se interzicea să ne spunem și noi ideile, să avem și noi un punct de vedere. Pe vremea aceea eram un antrenor nou și aveam niște idei de pregătire pentru persoanele cu dizabilități și practic ideile noastre nu au fost acceptate de respectiva doamnă. Așa că am tot încercat până am spus că trebuie să fac ce am învățat la școală și să pregătesc sportivii cum trebuie pentru echipa națională.

Am terminat Școala Națională de Antrenori la București și apoi am profesat la Cluj, pentru că doamna Sally nu a vrut să mă accepte nici măcar voluntar la dânsa la club. Cumva ideile mele trebuiau să fie prioritare pentru că eu sunt antrenor de tenis de masă, iar doamna e manager de altceva sau bibliotecară, sau ce o fi. Ea vrea să fie prezentă în toate ramurile de sport, chiar dacă nu are treabă cu așa ceva. Adică ea vrea să conducă tot.

O părere personală este că doamna Sally a ajuns datorită nouă președinta Comitetul Național Paralimpic. Noi la Cluj, eu, Bobi și Dacian, am avut cel mai valoros club de sportivi de la acea vreme și datorită rezultatelor noastre eram singurii care mergeam în afară la competiții și la open-uri, la competiții internaționale. Datorită rezultatelor noastre, ea a avut o imagine bună.

Se pare că cei de la Comitetul Național Paralimic sunt aleși pe viață. Tocmai anul ăsta au fost alegeri iar dumneaei a câștigat, a fost parcă 15 la 9 la voturi. Toate cluburile afiliate au drept de vot. Dar problema este că sunt multe cluburi care nu au activitate și sportivi, dar se prezintă doar la vot.

Sunt și tensiuni în viața unui sportiv. Astfel, în timpul unui concurs, a fost doar o ieșire nervoasă a lui Bobi, nimic premeditat, la care Comitetul Internațional și conducerea concursului ne-a dat doar o sancțiune verbală. Atât. Însă Comitetul Național Paralimpic de-abia aștepta să ne suspende, ceea ce s-a și întâmplat. Atunci am angajat un avocat, mai erau două concursuri în Europa și unul la Cluj. O deplasare la un concurs costă în jur de 1.500 de euro. Noi nu am putut participa la concursul de la Cluj care era gratis, din cauza acelei suspendări și nici la cele două concursuri internaționale, unul în Germania, iar altul în Spania. Am așteptat și am câștigat la apelul, dar ulterior ar fi trebuit să facem două deplasări care erau foarte costisitoare, în China și Maroc. A fost foarte greu să facem rost de bani, dar până la urmă am reușit și am câștigat, iar Bobi s-a calificat la Rio. Din nou, nu mi-a dat voie să merg cu el la JP. Deci până atunci, Bobi a mers cu mine la toate competițiile, unde a și câștigat, cu programul de pregătire făcut de mine. Nu au vrut să mă lase și pe mine la Rio, pretextând că sunt persoană cu handicap și am nevoie de însoțitor, și nu ar fi destule locuri”, a spus Dan Năsui, antrenorul lui Bobi Simion, la Radio Sport Total FM.

Senatorul Bogdan Matei, președintele comisiei pentru drepturile omului și fost ministru al Tineretului și Sportului, a intervenit telefonic pentru a clarifica lucrurile privind degringolada de la Comitetul Paralimpic Român.

“În primul rând vreau să îi felicit pe Dan Năsui și pe Bobi Simion, căci chiar dacă au fost privați de a câștiga o medalie la JO, au făcut eforturi deosebite în aceste condiții și au obținut un loc 5, comparativ cu ceea ce investim sau comparativ cu sprijinul pe care aceștia îl primesc în activitatea sportivă a dumnealor din partea Comitetului Național Paralimpic. Asistăm la o serie de abuzuri când vine vorba de conducerea managerială a acestui Comitet Național Paralimpic. Sunt două abuzuri consecutive, deoarece nu s-a ținut cont de reglementările internaționale care presupuneau doar un avertisment și nu o suspendare. Un alt abuz este legat de susținerea financiară a Comitetului Național Paralimpic pentru acești sportivi.

Aici vorbim de bani publici pe care îi primesc de la Ministerul Tineretului pentru susținerea activității sportive. Mai departe, un alt abuz al Comitetului Național Paralimpic este cel de închidere dialogului din partea acestei instituții, chiar dacă ar trebui să asistăm la o deschidere a dialogului și să vină în sprijinul acestor oameni care fac sacrificii deosebite, pentru ca România să fie reprezentate cât mai bine în competițiile internaționale. Mai mult, i s-a luat dreptul acestui copil ca atunci când va ieși la pensie să poată lua acea rentă viageră pentru onoarea și medalia pe care ar fi putut să o aducă României de la aceste JP. Deci iată că această pleiadă de abuzuri continuă și astăzi prin refuzul domniei sale de a se prezenta la Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul Senatului României.

Am solicitat public demisia acestei doamne, pentru că din punctul meu de vedere, nu mai are ce căuta în acest Comitet Național Paralimpic, care e de utilitate publică, finanțat din bani publici. (…) Sunt convins că împreună vom reuși să o demitem pe această doamnă, pentru că ea nu are demnitatea necesară de a părăsi această funcție. În perioada următoare vom solicita la MTS să ne ofere ultimul raport al Curții de Conturi, cu privire la modul în care s-au folosit banii publici. Vom mai solicita ultimul raport al președintelui Comitetului Paralimpic Român și toate aceste date le vom face publice, astfel încât opinia publică să înțeleagă că vrem doar respectarea drepturilor omului ”, a spus Bogdan Matei, fost ministru al Tineretului și Sportului, la Radio Sport Total FM.

Discuția poate fi ascultată pe site-ul nostru, www.SPTFM.ro, accesând înregistrarea de mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -