Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Super Liga Europei poate fi organizată, fără ca echipele să riște sancțiuni din partea UEFA sau FIFA

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a apreciat că normele FIFA şi UEFA privind autorizarea prealabilă a competiţiilor de fotbal la nivel de club încalcă Dreptul Uniunii Europene, informează presa străină.

Este și cazul Super Ligii Europei, UEFA și FIFA amenințând cu sancțiuni dacă o astfel de competiție ar lua naștere.

Super Liga Europei a fost lansată iniţial în aprilie 2021, de către 12 mari cluburi europene, o competiţie la care urmau să participe 20 de echipe, dar fără sistem de retrogradare şi promovare.

Curtea de Justiţie a UE a subliniat că UEFA şi FIFA au abuzat de poziţia lor dominantă în acţiunea lor împotriva creării controversatei Supe Ligi de fotbal.

“Regulile FIFA şi UEFA, care fac ca orice proiect pentru pentru o nouă competiţie de fotbal la nivel de club, cum ar fi Super Liga, să fie supus autorizării lor prealabile şi care interzic cluburilor şi jucătorilor să participe la ea, sub ameninţarea sancţiunilor, sunt ilegale”, se arată în hotărâre.

Cu toate acestea, instanţa adaugă că “o competiţie precum cea a proiectului Super Ligii nu ar trebui neapărat autorizată”.

“După ce i s-au adresat întrebări cu caracter general despre regulile FIFA şi ale UEFA, Curtea de Justiţie nu se pronunţă, în hotărârea sa, cu privire la acest proiect specific”, precizează Curtea.

La mai bine de doi ani de la lansarea ideii, doar Real Madrid și Barcelona au rămas ferme pe poziții, susținând în continuare proiectul Super Ligii Europei.

Rezultatul procedurii Curţii de Justiţie a UE este aşadar crucial, mai ales că promotorii Super League au lansat în octombrie 2022 o structura numită A22 Sports Management, care şi-a propus să conteste “monopolul” UEFA, în interesul “suporterilor, al cluburilor şi al fotbalului”.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -