Costel Pană, directorul tehnic al sectorului de tineret de la Al Tai, despre fotbalul saudit: “Au făcut niște pași, majoritatea cluburilor au angajați la sectorul de tienret numai antrenori străini cu licență

Costel Pană a fost invitatul zilei la emisiunea Fluier Final, unde a dialogat cu realizatorii Narcis Drejan și Dragoș Borchină despre activitatea pe care o are în fotbalul saudit și despre dezvoltarea sportului într-o țară extrem de bogată.

Antrenorul a devenit director tehnic la sectorul de tineret al echipei Al Tai, unde antrenor principal la echipa mare este Laurențiu Reghecampf, iar rezultatele muncii sale încep să se vadă, Reghecampf promovând deja un junior la echipa mare.

Despre fotbalul saudit Pană spune că este în creștere, toate cluburile investind în sectorul juvenil, unde există doar antrenori străini licențiați.

“Am fost antrenor secund la seniori și apoi antrenor principal la juniori și director tehnic al sectorului de tineret. Am început în 2007 cu Cosmin Olăroiu la Hilal, al doilea secund, după am revenit acasă, iar în 2017 am plecat la Al Ahli în Jeddah, ca antrenor principal la U19, după am trecut la Shabab, iar după la Al Tai, tot la echipa de juniori. Am început cu Laurențiu Reghecampf ca asistent la prima echipă.

Au făcut niște pași (n.r.: cluburile saudite), majoritatea cluburilor au angajați la sectorul de tineret numai antrenori străini cu licență. Eu când am început la Al Ahli am constatat, după 2 săptămâni, că echipa nu știa, la 18 ani, să facă faza de apărare. Am întrebat supervisor-ul, m-a lămurit foarte repede și mi-a spus că au avut antrenor doar din Olanda și Belgia, iar de la 9 la 13 ani au lucrat numai și numai atacul. Răspunsul a fost că la copii e mai greu să înveți atacul, e bine să se insiste pe atac, când sunt mai mari e mai ușor să înveți apărarea.

Problemele noastre (n.r.: la echipa mare Al Tai) sunt pe faza de apărare, destul de greu de dat un verdict, însă eu din ce am observat cât am lucrat o lună de zile cu Laurențiu la prima echipă e că el are capacitatea extraordinară și un echilibru fantastic în a gestiona momentele grele, negative ale echipei. Reușește să transmită încredere jucătorilor, chiar dacă nu a câștigat de 6 sau 7 meciuri și jucătorii au încredere în el, e mare lucru. Majoritatea antrenorilor în astfel de situații se pierd, sunt nervoși, el controlează destul de bine acest aspect.

Sunt antrenori străini care vin și dacă văd copii buni la sectorul de tineret îi promovează. E și satisfacția mea personală că de la 1 octombrie sunt șeful programului de dezvoltare al clubului și de o lună de zile Laurențiu a promovat un fundaș stânga, de la echipa U19, a jucat 2 meciuri titular. Oamenii din club sunt mulțumiți că de 10 ani nu a mai fost promovat niciun junior”, a declarat Pană.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -