Cluburile din Liga 2 cer excluderea Petrolului din campionat. FRF mușamalizează cazul, deși regulamentul este clar

Mai multe cluburi din Liga 2 cer excluderea Petrolului din competiție pentru că vicepreședintele ploieștenilor a fost condamnat cu suspendare pentru tentativă de miturie a unui arbitru. 

Articolul 60 din Regulamentul disciplinar al FRF care se referă la “Corupția, pariurile sportive, integritatea competițiilor” stipulează clar că, în cazul unei asemenea fapte săvârșite de un oficial, clubul trebuie retrogradat în categoria imediat inferioară.

Mihai Dogaru, vicepreședinte al Petrolului, a recunoscut că a încercat să-i ofere bani arbitrului Andrei Antonie înaintea meciului din martie 2021 dintre CS Mioveni și Aerostar Bacău, pentru a favoriza victoria moldovenilor. Rezultatul i-ar fi avantajat pe “lupii galbeni” în lupta pentru clasarea pe un loc de play-off, dar doar într-un scenariu complicat, în care alte 3 meciuri contau pentru aceste calcule.

Mihai Dogaru a fost condamnat de Tribunalul București la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, la doar 80 de zile distanță de la flagrant, asta pentru că oficialul a recunoscut faptele.

Întrebat despre acest caz în cadrul unei conferințe de presă, Răzvan Burleanu a spus că oficialul Petrolului a acționat în nume propriu, astfel că o sancțiune pentru club nu se impune.

“E un subiect deschis în momentul de față, în zona de Integritate. Din informațiile pe care le avem, există deja o decizie în acest dosar, astfel că lucrurile sunt clare, aș putea spune.

Decizia e luată de justiție și nu avem în momentul de față nicio decizie a vreunei instanțe care sancționează clubul Petrolul. Da? Prin urmare, dosarul se va închide, urmează să parcurgem toate etapele”, a deeclarat Răzvan Burleanu, președintele FRF.

Ce spune regulamentul

Articolul 60, “Corupția, pariurile sportive, integritatea competițiilor”:

  1. Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidența prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terț, în scopul de a-l determina să încalce statutele și regulamentele FIFA/UEFA/FRF sau să favorizeze o persoană sau un club va fi sancționată în mod cumulativ:
    a. cu o penalitate sportivă de la 100.000 de lei la 300.000 de lei
    b. cu interzicerea oricărei activități legate de fotbal și cu interzicerea accesului pe oricare stadion timp de doi ani
    c. retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară.
    Mihai Dogaru, vicepreședinte al Petrolului, a recunoscut că încercase să-l corupă pe arbitru, deci el s-ar încadra la punctele a și b din lista sancțiunilor. Iar clubul pe care l-a reprezentat ar trebui să fie retrogradat în liga a treia!

Cluburile din Liga 2 vor notifica oficial Federația în aceste zile.

În 2009 a existat un precedent: Cornel Penescu a fost exclus din fotbal, iar Gaz Metan Mediaș a fost ținută în campionat, formație care retogradase, în detrimentul lui FC Argeș, club condus de Penescu. Patronul era acuzat că a mituit mai mulți arbitri, dar cazul se judeca, iar la acel moment nu exista nicio sentință definitvă a justiției.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -