Campioana crescută și ”antrenată” în orfelinat.
Abandonată la naștere, a crescut în orfelinatul din Râmnicu Sărat, apoi la Centrul de Plasament din Buzău, la cel din Stâlpu și la așezământul unei biserici la Câmpeni. La vârsta de 18 ani a trebuit să plece și a ajuns să trăiască pe stradă.
Pe strazi, cea mai cruntă luptă, a fost cea cu foamea. Stela și alți 2 foști colegi de orfelinat, au amintiri uimitoare : ,,Eu, chiar adevarat, de ce să mint, chiar am mâncat lucernă. De foame. Și ajung si eu la vorba lui, era bună. Și mă umflam în burtă. Rupeam, smulgeam și mâncam.”
În 2002 l-a întâlnit pe Constantin Voicilaș, antrenor de box la CSM Buzău, care în cele din urmă a devenit tatăl ei adoptiv. După câteva luni de antrenament a devenit vicecampioană națională. În paralel, și-a reluat studiile, absolvind Liceul Sportiv din Buzău și școala de antrenori.
Steluța a devenit puternică în urma traumelor petrecute în orfelinat.
,,La un moment dat, lumea mă confunda cu un băiat, devenisem un băiat, mă comportam ca ei și ăsta era atuul meu, pentru a nu suferi ca celelate colege.
Deși locuiam pe străzi, am avut curajul să merg la box. În prima zi, maiestru meu a avut o presimțire că nu am unde locui, însă l-am mințit pentru a nu mă face de râs. Îmi amintesc că era foarte frig, era iarnă, și a trebuit să îi spun că nu am unde locui. Am dormit o perioadă în vestiarul fetelor, iar apoi maiestru alături de soția s-a, au devenit părinții mei adoptivi. Doresc prin acestă cale să le mulțumesc enorm pentru șansa pe care mi-au dat-o.
Traumele și bătăile din orfelinat, m-au făcut să fiu mai bună în ring. De câte ori lupt, îmi amintesc de acele momente…”, a declarat Steluța Duță, pentru Sport Total FM.
Constantin Voicilaș, este omul care i-a dat șansa Steluței spre o lume mai bună.
,,Dacă nu ar fi intrat în acea zi în sala de box, ar fi trăit probabil și acum sub un pod”, spune Constantin Voicilas, antrenorul si mentorul său.
Steluța a cucerit aurul la Campionatul European de Box, la doar 4 ani de la primii săi pași în sala de box.
În anul 2006 a cucerit prima sa medalie într-o competiție majoră, aurul la Campionatul European de la Varșovia.
În anul 2012, maiestrul Constantin Voicilaș a lansat cartea ,,Roboțelul de Aur – Povestea campioanei Stela Duță”.
Pe lângă orele de antrenament dedicate Steluței, Constantin Voicilaș și-a dedicat arta condeiului, pentru a relata și a aduce la cunoștiința publicului, povestea unui sportiv român ce a plecat dintr-un orfelinat.
Fiind un epigramist desăvârșit, Vocilaș are o serie largă de epigrame, multe nepublicate nici până în prezent.
The Golden Robot, un film puternic și fermecător.
În anul 2015 a făcut obiectul unui documentar, Roboțelul de aur, realizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu. Tot în același an, Steluța Duță a devenit cetățean de onoare al municipiului Buzău și maestru emerit al sportului.
Povestea Steluţei îţi spune câteva lucruri esenţiale:
Graniţa dintre căderea în gol şi remontarea salvatoare este tare firavă. Pe câtă slăbire şi amărăciune se află într-un om, există în el tot pe atâta forţă vitală. Sportul poate fi una dintre cele mai curate şi mai puternice forme de supravieţuire şi de reinventare atunci când eşti la pământ şi nu mai vezi nicio cale de scăpare.
,,Vreau ca lumea să mă cunoască așa cum sunt eu în prezent și să îmi uite trecutul dureros. Îmi doresc ca tinerii din ziua de azi, să nu treacă prin ce am trecut eu”, a mai adăugat Stela Duță.
În prezent, pe Steluța o găsim la sala de box – SCM Gloria Buzău, acolo unde zilnic produce noi campioni pe bandă rulantă.