Audio | Gabriel Toncean, despre cauzele obezității infantile în România: “Sedentarismul și alimentația deficitară sunt factorii determinanți”

Gabriel Toncean, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), a fost invitatul lui Daniel Nazare la emisiunea “Liga de Weekend”, unde a vorbit despre obezitatea infantilă în România.

Țara noastră ocupă locul al doilea la nivelul UE la obezitate infantilă, iar cifrele sunt alarmante atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Toncean a analizat situația sportului în rândul tinerilor și a tras câteva concluzii. Fostul președinte al Federației Române de Culturism și Fitness spune că sedentarismul și alimentația deficitară reprezintă principalele cauze ale obezității infantile, iar părinții ar trebui să-i ajute pe cei mici în drumul către o viață sănătoasă.

“Primele două mari secrete ale campionilor sunt antrenamentele și hrana sănătoasă. Un campion se antrenează zilnic și se hrănește zilnic cât se poate de corect. De asemenea, menționez că este foarte greu să începi să faci performanță cu copiii, în condițiile în care sunt supraponderali.

Știm cu toții că majoritatea tinerilor și copiilor noștri practică sportul accidental. Frecventarea orelor de sport lasă de dorit, iar sedentarismul și alimentația deficitară sunt factorii determinanți ai obezității infantile.

Studiile demonstrează, fără drept de apel, că nutriția este esențială în dezvoltarea fizică și mentală a copiilor. În acest sens, părinții au un rol determinant în a-i convinge pe copii să facă sport și să mănânce sănătos. Primii pași pornesc întotdeauna de acasă.”, a declarat Gabriel Toncean, la emisiunea “Liga de Weekend”.

În același timp, Gabriel Toncean a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește lipsa de interes a copiilor în practicarea sportului. 

“În ziua de azi, există mai multe alternative (n.r. – în afara sportului). Dacă în copilăria noastră nu aveam variante de activități, cu tablete, internet și filme, iată că în ziua de astăzi, copiii sunt mult mai preocupați de sportul minții, pentru că stau foarte mult în fața calculatorului. Și atunci, ei nu prea sunt de acord să-și depășească starea de bine și să treacă în acea stare de efort fizic susținut.

Orele de sport se fac din ce în ce mai puțin în școli. Aud, de foarte mulți ani, sintagma ‘Sportul, prioritate națională’, dar suntem deficitari, ca nație, și suntem într-o poziție rușinoasă a obezității infantile.

Pentru că acest loc 3 și, mai nou, loc 2 (n.r. – la obezitate infantilă în UE), conform studiilor ONS, ne clasează pe un loc rușinos. Iar asta se datorează, în principal, celor care au decis ca orele de sport să fie din ce în ce mai puține și să se pună din ce în ce mai puțin accent pe educația nutrițională.”, a mai spus vicepreședintele ANS.

Ascultă aici interviul integral cu Gabriel Toncean:

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -