Audio | Alexandru Matei, dezvăluiri din “culisele” calificării naționalei de polo la Jocurile Olimpice: “Acestea nu sunt întâmplări”

Alexandru Matei, președintele Federației Române de Polo, a fost invitatul lui Răzvan Toma și Horațiu Sima la emisiunea “Trafic Sport”. 

Conducătorul forului a vorbit despre ascensiunea din ultimii ani a echipei naționale de polo masculin a României. Munca uriașă depusă de jucători, împreună cu staff-ul tehnic și administrativ, și-a spus cuvântul în această iarnă, când “tricolorii” au obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

România a obținut “biletele” pentru Olimpiadă după ce Africa de Sud s-a retras. Cu toate acestea, Alexandru Matei spune că această situație nu a reprezentat o întâmplare.

“Jucătorii noștri s-au calificat la Campionatul European. Au jucat niște calificări și au ieșit pe primul loc. La Campionatul European și-au îndeplinit obiectivul și au intrat în primele 8. La Campionatul Mondial am intrat în primele 10. V-am spus, când am plecat la Mondial, că dacă intrăm în primele 10, avem șanse (n.r. – pentru Jocurile Olimpice). Acestea nu sunt întâmplări.

Faptul că Africa de Sud s-a retras n-a fost o întâmplare. A fost un concurs de împrejurări. Și decizia forului internațional World Aquatics, și decizia Africii de Sud. Una e să mergi la o ediție a Jocurilor Olimpice, competiția supremă, și să pierzi cu 20-30 de goluri toate meciurile. Și România poate să se afle în situația asta cu 1-2 echipe, dar niciodată n-o să mergi la 30 de goluri cum merge Africa de Sud. 

În al doilea rând: ce a făcut România până acum, de doi ani și jumătate? Am mers la Campionatul Mondial și European. 5 turnee internaționale de calificare organizate în România. Am arătat că suntem disponibili. Am arătat că vrem să ajutăm polo-ul internațional.”, a spus Alexandru Matei, la emisiunea “Trafic Sport”, de la Sport Total FM.

Alexandru Matei: “Suntem pe un trend ascendent, băieții au înțeles miza”

Președintele Federației Române de Polo a dezvăluit câtă muncă, dedicare și unitate de grup există în spatele rezultatelor excelente obținute de “tricolori” în ultima perioadă.

“Ceea ce se întâmplă acum cu polo-ul românesc și cu această națională nu e deloc întâmplător. Este un trend ascendent. Băieții au înțeles miza acestei performanțe, au înțeles că avem un traseu și că trebuie să muncească foarte corect. 

Mai avem foarte mult de muncă, dacă mă întrebați pe mine. Pentru că mai sunt anumite scăpări individuale pe care eu nu le agreez deloc și care nu ar trebui să facă parte dintr-o echipă. Din fericire, la Doha (n.r. – la Campionatul Mondial), unde am obținut această performanță foarte frumoasă, ei au înțeles că nu există un concurs între jucătorii unei echipe naționale, mai ales la acest nivel. Ci există un concurs direct cu adversarul.”, a continuat Alexandru Matei.

Fost jucător de polo, Matei se implică sută la sută la echipa națională. Președintele Federației a făcut tot posibilul ca jucătorilor să nu le lipsească nimic în timpul antrenamentelor și nu numai.

“Ne-am dorit foarte tare să putem să le oferim ceva. Eu mi-am propus, ca obiectiv pentru această echipă națională, să le dau tot ceea ce au nevoie. Am construit încet, încet. Am avut niște discuții cu ei acum doi ani, acum un an și așa mai departe și întotdeauna am mai adăugat ceva, în funcție de capacitatea financiară a Federației care, recunosc, e în creștere. Am reușit să găsim sponsori.

Le-am oferit condiții de pregătire, le-am oferit timp împreună, le-am oferit nutriție, suplimente alimentare, pregătire fizică așa cum a trebuit, psiholog, preparator fizic, maseur, analist video. 

Nu cred că a existat, la Campionatul Mondial, vreo zi în care să nu discut cel puțin o dată cu ei. Fără ca toți să discutăm cu noi, împreună cu antrenorii și staff-ul tehnic. Am avut discuții libere. În momentul în care sunt între ei, într-o deplasare, eu sunt colegul lor.”, a mai declarat Matei.

Ascultă aici interviul integral cu Alexandru Matei:

 

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -