Colegiului Fizioterapeuţilor din România reclamă propunerile legislative care vizează excluderea unor servicii de fizioterapie din lista serviciilor de sănătate conexe actului medical, arătând, în acest context, că li se blochează pacienţilor accesul la servicii de fizioterapie a căror eficienţă a fost dovedită ştiinţific, dar sunt puse, totodată, în pericol posturile fizioterapeuţilor care lucrează în sistemul public sau în cel privat de sănătate.
Daniela Nicoleta Stanca, președintele Colegiului Fizioterapeuților din România, a vorbit pe larg despre acest subiect la Sport Total FM.
“Din surse neoficiale, bănuim că există deficit la nivelul fondului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și înțeleg, de asemenea, că la solicitarea medicilor de specialitate de recuperare medicală, CNAS a considerat că este mai oportun și eficient, dar nu înțeleg pentru cine. Pentru că este dezastruos pentru pacienții din România, pentru că, pe de-o parte, li se îngreunează și chiar li se blochează accesul la servicii decontate la recomandarea unor medici de alte specialități decât recuperarea medicală, medici de cardiologie, pneumologie, neurologie, ortopedie, iar pe de altă parte. din păcate, dacă se va întâmpla acest lucru, foarte mulți fizioterapeuți riscă să-și piardă locul de muncă, pentru că sunt foarte mulți care lucrează în unități sanitare, care nu au colaborare cu un medic de recuperare sau care nu au angajat un medic de recuperare.
Și atunci, medicii care până în 2023, când ar trebui să intre în vigoare acest proiect de modificare a hotărârii de gubern, medicii de celelalte specialități care puteau recomanda fizioterapie și care puteau deconta serviciile de fizioterapie prin CNAS, nu vor mai putea face acest lucru și atunci fizioterapeuții nu-și mai găsesc locul în acele centre. Se va transforma într-un bulgăre de zăpadă care se va rostogoli și care va aduce doar dezastru din punctul nostru de vedere”, a declarat Daniela Nicoleta Stanca.