Ioan Horoba, fost conducător la Gloria Bistrița și considerat mâna dreaptă a lui Jean Pădureanu în anii ’90, când funcționa celebra Cooperativă, a dezvăluit, în direct la emisiunea Trafic Sport de la Sport Total FM, mai multe întâmplări din acea perioadă, când reciprocitățile și blaturile erau practicate.
Totodată, în respectiva emisiune, moderată de Horațiu Sima și Răzvan Toma, Ioan Horoba a povestit și despre un episod din 2015, pe când era președinte la Gaz Metan Mediaș. Potrivit fostului conducător, mai multe echipe au fost implicate în jocuri de culise pentru ca Gaz Metan Mediaș să retrogradeze, iar miliarde de lei au fost împărțite în vestiar la meciul FC Brașov – Gaz Metan Mediaș, încheiat la egalitate 0-0, fără ca cei din conducere să știe.
“Eu nu neg că au existat, că acum pentru mine sunt prescrise lucrurile astea, n-am participat niciodată. Am asistat la niște reciprocități, dar știți cum se făceau? Intrau fotbaliștii toți, ambele echipe, cel puțin la Bistrița, în sala de atletism de sub tribuna a doua și își rezolvau ei meciurile între ei. Fiecare să câștige acasă și aveau fiecare 3 puncte asigurate. S-a făcut lucrul acesta din teama de a nu retrograda, de a rămâne în Liga I. Dar că se vindeau meciuri și se cumpărau, nici nu se pune problema, că n-aveai pe ce să cumperi și de vândut n-avea cine să cumpere.
Mă miră și astăzi. Comisia de Disciplină a avut 85 de ședințe, au audiat toți jucătorii de la Gaz Metan Mediaș, de la Concordia Chiajna, FC Brașov, Petrolul Ploiești, toți au recunoscut că au primit bani la FC Brașov, cu Gaz Metan Mediaș. S-a dus dosarul la DNA, s-a dat neînceperea urmăririi penale, cu banii împărțiți în vestiar după meci, miliarde de lei! Toată lumea tace și sub actuala conducere a federației, ei trebuie să știe. Cu banii pe masă în vestiar împărțiți la jucători, noi n-am știut nimic. FRF a declanșat o anchetă că s-a fraudat acel meci, dar de unde s-a pornit? De la niște părinți ai unor juniori cărora li s-au dat 200 lei și celorlalți câte 20.000. Noi n-am știut. Acolo este o mare enigmă și azi cum s-au îngropat, lucruri evidente, bani dați în vestiar.
Am evitat să vorbesc cu presa, dar m-ați provocat cu acele aranjamente care se întâmplă probabil și în zilele de azi. Ultimul v-am spus, la Brașov cu Gaz Metan, unde au fost implicate mai multe echipe și se știu. A căzut Gaz Metan până la urmă pentru că așa a fost făcut să fie”, a declarat Ioan Horoba.
Ce s-a întâmplat în acel an
Lupta la retrogradare s-a dus până în ultima etapă între Gaz Metan Mediaș, Concordia Chiajna și FC Brașov.
FC Braşov s-ar fi salvat de la retrogradare dacă ar fi învins la cel puţin două goluri diferenţă pe Gaz Metan Mediaş, iar Concordia ar fi pierdut meciul cu Petrolul.
Medieșenii ar fi rămas în Liga I dacă ar fi câştigat la Braşov la o diferenţă de goluri egală cu cea cu care Concordia ar fi învins Petrolul.
Concordia Chiajna a învins Petrolul cu 3-2 și s-a salvat, iar FC Brașov a remizat 0-0 cu Gaz Metan Mediaș, ambele echipe mergând în Liga 2.
După meci, Ioan Horoba a acuzat că jucătorii de la Brașov au fost premiați în vestiar de conducere, deși au retrogradat. Ioan Neculaie, patronul de atunci de la Brașov, a negat acuzațiile, spunând că banii au fost dați de un om de afaceri pentru meciurile anterioare ale brașovenilor.
Cazul a ajuns la DNA, dar nicio măsură nu a fost luată, deși jucătorii ar fi recunoscut că au primit bani. Ulterior, mai mulți jucători de la Brașov s-au transferat la Concordia Chiajna.
Discuția integrală poate fi ascultată aici: