CFR Cluj are șansa să joace pentru al doilea an consecutiv în grupele Europa League, de data asta organizate în regim special. Dar ca să se poată bucura de un Crăciun liniștitor (la nivel de buget), au nevoie să treacă de o echipă din țara lui Joulupukki (transpunerea postmodernă și populară a lui Odin în cultura actuală – Moș Crăciun).
După ce au scăpat în turul precedent de campioana Suediei, pe care a învins-o în deplasare cu 1-0, clujenii se vor întoarce pe tărâm scandinav, de data asta la vecinii din mijloc, finlandezii – o țară văzută de mulți ca un exemplu în civilizație, educație și stil de viață. În fotbal, sunt discreți atât în joc, cât și în performanțe, dar se pot lăuda cu unul din cei mai talentanți fotbaliști din istorie – Litmanen.
Revenind la oile noastre, CFR Cluj va întâlni pe KuPS, campioana sezonului trecut din Finlanda și la bază o echipă de mijlocul clasamentului din țara laponă care a revenit în fruntea clasamentului după o pauză de 40 de ani. La rându-i KuPS are amintiri românești – din urmă cu 9 ani – tot din Europa League, când au întâlnit în turul doi pe Gaz metan Mediaș la mijlocul lunii iulie.
În primul meci (14 iulie 2011), finlandezii au bătut cu 1-0, dar în retur medieșenii au răsturnat situația calificării după un 2-0 (21 iulie 2011) cu Pustai antrenor și jucători ca Pârvulescu, Eric, Khubutia, Pleșca, Hoban, Todea, Florin Lazăr sau Ciprian Petre. Gazul a avansat până în play-off, eliminându-i pe nemții de la Mainz cu Thomas Tuchel pe bancă, dar au fost scoși de Austria Viena.
Echipa care a deschis confruntările finlandezo-românești este celebra FC Kuusysi Lahti, probabil cea mai bună echipă finlandeză a anilor 80, perioadă în care a ieșit de cinci ori campioană și a vizitat România mai mult decât oricare altă țară.
Cupa Campionilor Europeni – ediția 1983-84 (primul tur)
14 septembrie 1983: Kuusyusi Lahti – Dinamo București 0-1 (Lahti)
28 septembrie 1983: Dinamo București – Kuusyusi Lahti 3-0 (București)
Cu Nicolae Nicușor Dumitru antrenor, Dumitru Moraru căpitan și jucători precum Rednic, Andone, Ion Marin, Mulțescu, Țălnar, Movilă, Augustin sau Dragnea, dinamoviștii s-au calificat fără gol primit și au pornit o campanie europeană care s-a încheiat în semifinale cu Liverpool FC, care a avansat până la pragul de câștigătoare a ediției respective; pentru Dinamo a fost cel mai bun parcurs din istoria lor în această competiție, repetat șase ani mai târziu în Cupa Cupelor.
Cupa Campionilor Europeni – ediția 1985-86 (sferturi de finală)
5 martie 1986: Steaua București – Kuusyusi Lahti 0-0 (București)
19 martie 1986: Kuusyusi Lahti – Steaua Bucurșeti 0-1 (Lahti)
Cu Emeric Ienei antrenor, Tudorel Stoica purtător de banderolă și jucători precum Duckadam, Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu, Boloni, Majearu, Balint, Lăcătuș sau Pițurcă (marcatorul golului calificării), Steaua s-a calificat greu în semifinalele competiției în cel mai bun sezon european al unei echipei românești – campania 1985-1986 culminată cu trofeul ridicat la Sevilla.
Cupa Cupelor – ediția 1988-89 (primul tur)
7 septembrie 1988: Dinamo București – Kuusyusi Lahti 3-0 (București)
5 octombrie 1988: Kuusyusi Lahti – Dinamo Bucurșeti 0-3 (Lahti)
Cu Mircea Lucescu antrenor, Ioan Andone căpitan și jucători de bază precum Stelea, Rednic, Sabău, Mateuț, Lupescu, Lupu, Vaiscovici, Cămătaru și Răducioiu, dinamoviștii a învins din nou fără gol primit la același scor acasă și în deplasare, ca să ajungă până în sferturile competiției – unde a fost eliminată de Sampdoria lui Boskov cu Pagliuc, Munoz, Mancini și Vialli în echipă, italienii prinzând finala, pierdută în fața Barcelonei.
Cupa UEFA – ediția 1988-89 (turul trei)
23 noiembrie 1988: Victoria București – Turun PS 1-0 (București)
7 decembrie 1988: Turun PS – Victoria București 3-2 (Turku)
Cu Florin Halagian antrenor, Constantin Solomon căpitan și jucători ca Nițu, Topolinschi, Emil Ursu, Coraș, Ursea, Fane Țâră sau Marian Damaschin, Victoria s-a calificat greu datorită golurilor din deplasare și a ajuns până în sferturile competiției, unde a dat de Dinamo Dresda; est-germanii s-au calificat ca să fie la rândul lor eliminați de vecinii din Germania Federală – VfB Stuttgart.
Liga Campionilor – ediția 1992-93 (primul tur)
16 septembrie 1992: Kuusyusi Lahti – Dinamo București 1-0 (Lahti)
30 septembrie 1992: Dinamo București – Kuusyusi Lahti 2-0 (prelungiri) (București)
Cu Florin Halagian antrenor, Gică Mihali căpitan și jucători de bază ca Tene, Matei, Selymes, Cheregi, Dorinel Munteanu, Moga, Demollari, Gerstenmajer, Kadar sau Leo Grozavu, Dinamo s-a calificat greoi după un meci care a necesitat prelungiri. În faza următoare au fost eliminați de Olympique Marseille, echipa franceză care avea să ridice trofeul la finalul ediției și singura din Franța care a reușit acest lucru până în prezent.
Cupa UEFA Intertoto – ediția 1996 (grupa 12 – etapa 2)
29 iunie 1996: Dinamo București – Jaro FF 0-2 (București)
Cu Marian Bondrea antrenor, Dănuț Lupu căpitan și jucători de bază ca Tararache, Florentin Petre, Dănciulescu, Bătrânu, Contra, Daniel Tudor sau Hâldan, dinamoviștii au pierdut din nou un meci cu finlandezii și au căzut pe ultima poziție a grupei de calificare, ratând la final accederea mai departe. Spre deosebire de Dinamo, locul 4, Jaro a terminat pe 3 la patru puncte distanță, dar nu a avansat nici ea mai departe.
Cupa UEFA Intertoto – ediția 2001 (primul tur)
17 iunie 2001: FC Jazz Pori – Gloria Bistrița 1-0 (Pori)
24 iunie 2001: Gloria Bistrița – FC Jazz Pori 2-1 (Bistrița)
Cu Ioan Balaur antrenor și jucători ca Albuț, Coroian, Jula, Ceaușu, Sânmărtean, Sergiu Costin, Cioloboc, Schumacher sau Dulcea, echipa a aratat calificarea mai departe din cauza golului din deplasare marcat de finlandezi; aceștia au avansat în turul următor unde au fost eliminați de PSG, care și-a menținut culoarul și a câștigat finala care a dus-o în Cupa UEFA.
Cupa UEFA Intertoto – ediția 2003 (primul tur)
22 iunie 2003: Tampere United – Ceahlăul Piatra-Neamț 1-0 (Tampere)
29 iunie 2003: Ceahlăul Piatra-Neamț – Tampere United 2-1 (Piatra-Neamț)
Cu Viorel Hizo antrenor, Costel Ilie căpitan și jucători precum Lefter, Goian, Alistar, Tiberiu Șerban, Costel Enache, Burdujan sau Avădanei, moldovenii au ieșit din competiție la fel ca și bistrițenii, în urma golului din deplasare marcat de finlandezi. Nordicii au avansat până în turul trei, unde au fost eliminați de croații de la Cibalia.
Europa League – ediția 2010-11 (turul trei preliminar)
29 iulie 2010: MyPa – FC Timișoara 1-2 (Myllykoski)
5 august 2010: FC Timișoara – MyPa 3-3 (Timișoara)
Cu Vladimir Petrovic antrenor, Dan Alexa căpitan și jucători precum Pantilimon, Mera, Luchin, Scutaru, Curtean, Tameș, Goga, Magera sau Zicu, timișorenii s-au calificat relativ greoi după ce în meciul retur au trebuit să revină pe tabela de marcaj (finlandezii aveau 3-0 și 4-2 la general) și s-au calificat în play-off, unde au fost eliminați de Manchester City, antrenați de Mancini. Englezii au ajuns până în optimile de finală ale competiției.
Europa League – ediția 2012-13 (turul doi preliminar)
19 iulie 2012: Rapid București – MyPa 3-1 (București)
26 iulie 2012: MyPa – Rapid București 0-2 (Myllykoski)
Cu Ioan Sabău antrenor, Daniel Pancu căpitan și jucători precum Albuț, Abrudan, Oros, Surdu, Grigore, Grigorie, Teixeira, Rui Duarte sau Mihai Roman, rapidiștii s-au calificat mai departe unde au fost eliminați de olandezii de la Heerenveen, care nu au reușit să avanseze în grupele competiției.
Per total, luând în calcul precedenta experiență româneasco-finlandeză cu KuPS, au avut loc până acum 21 meciuri (13 victorii – 2 egaluri – 6 înfrângeri). Iar pe teren românesc, finlandezii au venit de 10 de ori, părăsindu-l o dată cu o victorie (1996), de două ori cu egal și de șapte ori învinși.