Mircea Lucescu este un adevărat model. Nu doar în fotbal, ci, în general, în viață. Marele antrenor român a vorbit la emisiunea “Fluier final” despre cât de mult înseamnă pentru el relațiile construite cu foștii jucători.
“Il Luce” a antrenat și a format super-jucători care, de-a lungul timpului, au atras toate privirile în fotbalul mondial.
Ajuns la 78 de ani, Mircea Lucescu privește în urmă, iar ceea ce vede prima oară nu sunt trofeele. Ci, cum povestește chiar el, imaginile cu adolescenții “retrași și timizi” pe care i-a transformat în bărbați puternici și fotbaliști de mare valoare.
“Pentru mine, jucătorii au fost niște prieteni. Relația mea cu jucătorii a fost extraodinară, cu absolut toți. Asta îmi umple viața, cu tot ce au reușit să facă și cu faptul că își aduc aminte permanent de perioada petrecută cu mine.
Băieții inteligenți își dădeau seama imediat. De la mine au plecat la alt nivel. Eu i-am ajutat foarte mult în perioada 18-19 ani, când băieții sunt mai retrași, mai timizi. În fiecare dintre ei se află o părticică din mine ca spirit, ca dăruire. Cea mai mare satisfacție rămâne tot asta. Faptul că ai reușit să-i educi și să-i formezi pentru a fi oameni.
Fernandinho are 37 de ani și încă joacă. Nu vrea să se retragă. E căpitanul echipei, la Athletico Paranaense, și joacă la un nivel extraordinar. Dar nu numai el. Toți ai mei încă joacă. Adriano, la 37 de ani. Willian are 36 de ani și joacă formidabil la Fulham. Douglas Costa, la fel. Taison e cel mai bun jucător la PAOK, la Răzvan. Au avut șansa și talentul, când aveau 17-18 ani, să înțeleagă ce înseamnă fotbalul profesionist.”, a spus Mircea Lucescu, la “Fluier final”.
Mircea Lucescu, un om fericit: “Succesul pe care l-am avut a fost pentru oamenii de acolo”
Mircea Lucescu a antrenat în România, Italia, Turcia, Ucraina și Rusia. Vitrina sa de antrenor numără 35 de trofee. Cu toate acestea, “Il Luce” consideră mai de preț alt “trofeu”: bucuria că le-a pasat jucătorilor săi mentalitatea lui. O mentalitate de om inteligent, profesionist, altruist și mereu curios să învețe și să descopere lucruri noi.
“Pentru asta, îți trebuie un anumit nivel de pregătire. Pe mine m-a ajutat școala, m-a ajutat facultatea, m-a ajutat foarte mult curiozitatea mea peste tot. Necesitatea de a învăța niște limbi străine pentru a mă înțelege cu oamenii. Am considerat că e absolut obligatoriu să transmit jucătorilor mei acest mod de a gândi, de a se comporta și de a evolua.
Asta înseamnă un altruism deosebit: când dai foarte mult din ceea ce tu ai. Eu sunt mai mândru de relațiile dintre mine și jucătorii mei decât de titlurile cucerite. Am făcut din niște copii, oameni care și-au asigurat viața lor și a familiilor lor, pentru o perioadă foarte lungă. Asta e cel mai important pentru mine, să-i văd mulțumiți când vorbesc cu ei.
E o satisfacție să vezi că lumea nu te uită pentru ceea ce ai făcut acolo. Că a fost Turcia, că a fost Italia… Acolo unde ai avut succes, lumea nu uită. Mai ales că succesul pe care l-ai avut a fost pentru oamenii de acolo.”, a mai declarat Mircea Lucescu.
Ascultă aici interviul integral cu Mircea Lucescu: