5 filme inspirate din sport, pe care merită să le vizionezi în 2024

Sportul a inspirat multe filme de succes de-a lungul timpului, producții care merită văzute sau revăzute și în acest an, mai ales că cele mai multe dintre acestea sunt disponibile oricând pe platformele de video streaming online precum Netflix, HBO Max, Disney+ sau SkyShowtime.

Există atât filme care redau povești reale cu sportivi legendari, cât și filme care ilustrează diverse scenarii de fantezie posibile în lumea sportului, adesea cu accent pe dramă de moment și pe puterea acțiunii consecvente și curajoase pentru reușită în cele din urmă.

Fotbal, tenis, box, baschet, handbal, înot, surfing, curse de mașini, patinaj, hochei pe gheață, lupte – practic orice discipline sportive pot fi redate în lumea cinematografică. Publicul adoră să urmărească diverse competiții sportive (dovadă în acest sens sunt audiențele TV și online), dar și mai mult se implică atunci când sportul include detalii personale din viața protagoniștilor. Să nu uităm că ceea ce vedem în arenele sportive este rezultatul a multă muncă și al trecerii peste multe piedici, inclusiv unele ce țin de viața privată a sportivilor.

Sportul a ajuns subiect principal și în lumea jocurilor video, acolo unde există diverse jocuri tip simulator. În unele cazuri accentul este pe acțiunea directă (jucătorul este sportiv), iar în alte cazuri viziunea se referă la managementul echipelor în competiții.

În acest moment, cele mai populare jocuri video de ultim moment axate pe sport sunt FIFA 23, NBA 2K23, Madden NFL 23 și Gran Turismo 7. Categoria de jocuri video include și jocuri de păcănele online precum Basketball King Hold & Win de la iSoftBet, It’s Time!! de la Relax Gaming, Rally 4 Riches sau Golden Goal, ambele de la Play’n GO.

Iată mai jos 5 filme inspirate din sport, care merită urmărite (și) în 2024:

Regele Richard: Crescând campioni (King Richard)

Drama sportivă biografică din anul 2021 îl aduce pe celebrul actor Will Smith într-un nou rol memorabil, interpretând personajul Richard Williams. Este vorba despre tatăl campioanelor mondiale la tenis Serena și Venus Williams. Lungmetrajul ne prezintă viața personală de familie și mai ales eforturile susținute care au făcut posibile carierele excepționale ale celor două jucătoare de tenis.

Richard Williams a crezut în capacitatea celor două fiice ale sale de a ajunge în sportul profesionist, în ciuda posibilităților financiare foarte limitate de care dispunea. Dincolo de antrenamente pe care le-a condus chiar el, a reușit să atragă antrenori de valoare, capabili să finiseze talentul și abilitățile dobândite de Venus Williams și Serena Williams.

Karate Kid (The Karate Kid)

Deși a fost lansat în anul 1984, deci cu 4 decenii în urmă, filmul este foarte actual și astăzi, ilustrând tehnicile necesare pentru învățarea artelor marțiale. Tot acest efort care necesită muncă și disciplină poate fi considerat și o metaforă pentru a reuși să îți îndeplinești cu succes orice plan în viață. În regia lui John G. Avildsen, după scenariul lui Robert Mark Kamen, filmul îi are în rolurile principale pe Ralph Macchio, Noriyuki “Pat” Morita și Elisabeth Shue.

O fată de milioane (Million Dollar Baby)

Cu 4 premii Oscar și 2 premii Globul de Aur, acest film îi are în rolurile cele mai importante pe Clint Eastwood, Hilary Swank și Morgan Freeman. Clint Eastwood nu doar că este actor în acest lungmetraj, dar a activat și în calitate de regizor și co-producător, ba chiar a scris partitura muzicală.

Filmul ne prezintă povestea unui antrenor de box subapreciat, cu greșeli din trecut cu care încă se confruntă. Acum, încearcă să ajute o pugilistă amatoare să-și îndeplinească visul de a lupta la categoria profesionistă.

Duminică, pierzi sau câștigi (Any Given Sunday)

O echipă profesionistă de fotbal american fictivă este în centrul atenției în acest film din anul 1999, cu Al Pacino interpretând rolul lui Tony D’Amato, antrenor principal al Miami Sharks. Se urmărește lupta pentru play-off, tensiunea specifică meciurilor în care apar accidentări și fel de fel de situații neașteptate.

Rocky

Primul film cu Rocky Balboa, cel din anul 1976, cu Sylvester Stallone în calitate de actor principal și scenarist, este considerat o producție demnă de istoria cinematografiei. Rocky se luptă cu campionul mondial la categoria grea Apollo Creed, interpretat de actorul Carl Weathers. De aici au pornit și alte filme care au dezvoltat franciza, cu diverse perspective și acțiuni noi, legate de acțiunea originală.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -