Un nou CM de handbal masculin fără România la start. Ștefan Birtalan: “E trist că se întâmplă așa ceva. Dacă nu te califici, nu meriți”

Campionatul Mondial de handbal masculin din 2023, care se va desfășura în perioada 11-29 ianuarie, în Polonia și Suedia, nu va avea la start și naționala României, care a participat ultima dată la un turneu final mondial în 2011.

Ștefan Birtalan, dublu campion mondial și triplu medaliat la JO cu naționala României de handbal în anii ’70, a vorbit în direct la Sport Total FM despre turneul final care stă să înceapă și despre situația în care se află handbalul masculin.

“Este trist că se întâmpla așa ceva (n.r.: echipe ca Belgia să fie calificate). Prin prisma turneului amical de la Madrid, am văzut echipe calificate, Argentina și Bahrain, unde România a avut o prestație frumoasă învingând aceste echipe. Sigur că popularizarea handbalului e un obiectiv al IHF în care la Campionatul Mondial participă cât mai mulți, de exemplu 32 de echipe anul aceasta și vin și echipe care, din păcate sau din fericire, nu știu cum să spun, nu merită să fie acolo. Și sunt echipe care ar merita să fie. Acum sigur ne punem și întrebarea dacă România merită să fie acolo. E problema de calificare și dacă nu te califici, nu meriți.

Din punctul meu de vedere, cu cât diminuezi un CM, el devine mai neinteresant și tăria acestuia scade, în sensul sportiv al cuvântului. Eu aș prefera să fie cât mai puține echipe, dar cele mai bune din lume. Nu să revenim la 16 echipe câte erau pe vremea noastră, unde într-adevăr erau cele mai bune din lume, repartizate pe continente. Dar trebuie să recunoaștem că în America de Sud și zona Golfului au crescut echipele, handbalul a prin bine și sunt echipe foarte puternice care pot să facă performanță. Nu mai spun de zona Africii, unde Egiptul reprezintă p echipă foarte puternică”, a declarat Birtalan.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -