A 54-a ediție a Turului României începe în 30 august, la Timișoara, cel mai privilegiat oraș de pe traseu, găzduind competiția de ciclism pentru trei zile.
Turul României aliniază la start 16 echipe din zece țări, iar traseul va fi de peste 800 de kilometri, împărțit în cinci etape, și va trece pe lângă monumente istorice din România.
Ediția cu numărul 54 a Turului României începe în 30 august la Timișoara și se termină în 5 septembrie la București. Timișoara este cel mai privilegiat oraș de pe traseu, găzduind Turul României pentru trei zile:
30 august
Cursa Copiilor, eveniment ce face parte din Turul României. Sunt așteptați la start cei cu vârste între 3 și 14 ani pentru a pedala spre linia de sosire.
Înscrierile sunt gratuite și se fac pe loc, luni, de la ora 15. Concursul se desfășoară între orele 16 și 18, în parcarea Universității de Vest din Timișoara. Participanții pot veni cu orice tip de bicicletă – cu pedale, fără pedale sau cu roți ajutătoare.
Se primesc medalii de finisher și premii pentru locurile 1, 2 și 3 de la fiecare categorie de vârstă (băieți și fete).
Ceremonia de deschidere cu prezentarea echipelor are loc la Universitatea de Vest, în intervalul orar 19.30-21.
31 august
Turul României va debuta și în acest an cu o cursă-prolog în Timișoara, cu start de la Universitatea de Vest, între orele 18-20.30.
Circulația va fi restricționată între orele 16-22 pe traseul de desfășurare a Prologului: bd. Vasile Pârvan – Pasajul Michelangelo – bd. Vasile Pârvan – podul Mihai Viteazul – str. 20 Decembrie 1989 – bd. I. C. Brătianu – str. 20 Decembrie 1989 – bd Constantin Diaconovici Loga – bd. Regele Ferdinand I – podul Mihai Viteazul – bd. Vasile Pârvan – str. Traian Lalescu.
Tot marți, 31 august, între orele 16 – 22, pe bulevardul I.C.Brătianu – strada 20 Decembrie – bulevardul VasilePârvan, traseele anumitor mijloace de transport se vor modifica după cum urmează:
- Expres 3, pe sensul Gara de Nord – Apicultorilor, va avea acelaşi traseu până la Catedrala Mitropolitană/Pod Mitropolit Andrei Şaguna, după care va avea traseul modificat, urmând a circula pe bulevardul Mihai Viteazul – bulevardul Victor Babeş – str. Cluj şi va reveni pe traseul normal până la staţia Apicultorilor. Pe sensul Apicultorilor – Gara de Nord, va avea traseul normal până la Aleea F.C. Ripensia, apoi va intra pe traseul modificat, urmând a circula pe bulevardul Eroilor de la Tisa – bulevardul Victor Babeş – bulevardul Mihai Viteazul – splaiul Tudor Vladimirescu după care va reveni pe traseul normal, până la Gara de Nord.
- Expres 8, între Prinţul Turcesc şi Piaţa Bălcescu, va avea următorul traseu, tur – retur: strada Baba Dochia – strada Iepurelui – strada Ştefan cel Mare – bulevardul Eroilor de la Tisa -bulevardul Victor Babeş – bulevardul Mihai Viteazul – Piaţa Bălcescu.
- Linia 16, pe tronsonul Complexul Studenţesc – strada Traian Grozăvescu (Poşta Mare), va urma acelaşi traseu ca linia de troleibuz 15.
- Expres 7 nu va mai întoarce la staţia T.Grozăvescu, ci va avea capăt de linie la staţia Catedrala Mitropolitană (staţia autobuzelor 33 şi 33barat).
1 septembrie
Are loc Startul Festiv – Etapa 1 (Timișoara – Lugoj Caransebeș – Hațeg – Hunedoara – Deva), pe Stadionul Dan Păltinișanu. Echipele vor fi prezente la stadion de la ora 10.50 pentru semnături.
Cicliștii amatori sunt așteptați și la celelalte competiții conexe organizate la Turul României: Cursele de copii de la Deva și București și competiția King of the Mountain de la Păltiniș. Sunt așteptați cât mai mulți suporteri care să-i încurajeze pe cicliști, cu respectarea măsurilor de securitate sanitare specifice acestei perioade.