Anca Ionescu, consilier la Ministerul Sportului și Thomas Moldovan, secretar de stat, au fost prezenți în studioul Sport Total FM, la emisiunea Fluier Final, cu Narcis Drejan, unde au oferit detalii despre Săptămâna Europeană a Sportului, care are loc în perioada 23-30 septembrie 2022.
Totodată, cei doi au vorbit și despre rezultatele extraordinare ale sportului românesc din această vară și despre o nouă strategie, absolut necesară, pentru ca sportivii români să performeze la nivel înalt.
“Sportul românesc are potențial și a avut potențial. Am avut o lună extraordinară, per ansamblu, dar dacă stăm să ne uităm în spate, am avut și alte sporturi care n-au mai avut loc să fie promovate datorită rezultatelor excepționale la sporturile consacrate. Am avut lupte, arte marțiale, box, fitness, haltere, deci rezultate foarte bune și la alte sporturi. Trebuie să ne hrănim din această lună și acest an, noi ca minister, dar și mișcarea sportivă în general.
Poate fi un exemplu extraodinar că prin sport poți scoate capul, poți să te afirmi, poți să te ridici și este un semnal extraordinar pentru copiii care vor să facă sport că pot să fie cineva în lume asta.
Avem foarte mare nevoie de o stratagie națională pentru sport și de modificarea actualei legi, pentru că sportul se desfășoară pe 5 ministere: Ministerul Sportului, Ministerul Familiei, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și UAT-urile, adică primăriile și consiliile județene. Nu există o entitate centrală care să coordoneze mișcarea de sport. E foarte dificil și din cauza aceasta avem mare nevoie de o nouă strategie în sport”, a declarat Thomas Moldovan.
Despre Săptămâna Europeană a Sportului
Anca Ionescu spune că evenimentul ce va începe pe 23 septembrie este deja un fenomen la nivel național.
“Este o inițiativă a Comisiei Europene începută în 2015 și din acest an MS a devenit coordonator la nivel național. Ne bucurăm că am preluat această provocare, pentru că e un proiect amplu, european, care se desfășoară în toate statele membre al UE. Spun că e o provocare petnru că fiind un proiect național implică multă resursă umană, am avut provocări pentru că l-am preluat târziu, am avut mai puțin de 2 luni să organizăm. La cum arată, eu zic că ne-am făcut treaba bine, sunt peste 400 de evenimente înscrise în platformă, cu peste 89.000 de participanți, 280 de locații, 24 de ambasadori sportivi, 50 de parteneri, e deja un fenomen în România”, a declarat Anca Ionescu.
Discuția integrală poate fi ascultată mai jos: