Ștefan Leibner, fostul secretar general al Federației Române de Ciclism, a vorbit despre scandalul în care este implicat Vlad Dascălu.
Dascălu a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de către Tribunalul Antidoping al Uniunii Intrenaţionale de Ciclism (UCI).
Fostul campion european la mountain bike a fost găsit vinovat de încălcarea regulamentului anti-doping, respectiv 3 abateri la declararea locaţiei într-un interval de 12 luni.
Federația Română de Ciclism a anunțat, în cursul zilei de marți, că Vlad Dascălu a fost suspendat timp de 17 luni, începând cu data de 21 mai 2024.
Așadar, sportivul român va rata Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară.
Ștefan Leibner a vorbit despre scandalul din ciclism, într-o intervenție la emisiunea “Trafic Sport”, moderată de Horațiu Sima și Răzvan Toma.
Fostul secretar general al FR de Ciclism nu își explică de ce conducerea actuală a forului român n-a reacționat la notificările primite din partea UCI:
“Informările cu privire la acest caz nefericit sunt cunoscute de Federația Română de Ciclism, care trebuie să răspundă de ce nu le-a băgat în seamă sau de ce nu a căutat o modalitate de a nu crea acest impact devastator pentru sportul românesc. Pentru că Vlad Dascălu nu e un sportiv de rând. E un fost campion mondial, un fost campion european, este o valoare și o speranță a României.
Toate informările vin la sediul Federației. Este exclus să nu se fi știut de cel puțin un an de zile. Pentru că speranța moare ultima, probabil s-a mers pe premisa că nu va fi suspendat. Nu e greșit, dar dacă s-ar fi făcut o analiză pertinentă de cine trebuia, nu cred că se ajungea aici.”, a spus Ștefan Leibner, la Sport Total FM.
Ascultă aici interviul integral:
Reacția lui Cătălin Sprînceană, după suspendarea lui Vlad Dascălu
Ulterior, președintele FR de Ciclism, Cătălin Sprînceană, a declarat că niciuna dintre cele 3 abateri nu s-au petrecut în timpul mandatului său:
“Câteva precizări legate despre cazul lui Vlad, în contextul publicării unor informații eronate, inclusiv de către fostul ministru al sportului.
Cred că în aceste momente grele pentru ciclismul românesc și pentru Vlad, atitudinea corectă ar fi una de susținere și de unitate. Mă declar profund dezamăgit de aceste reacții într-unul dintre cele mai sensibile momente din istoria ciclismului românesc. Prin aceste atitudini se lovește în ciclism, în sportul nostru, ceea ce-l poate scinda și mai mult și îi poate genera daune de imagine greu de remediat.
Așadar, Federatia Romana de Ciclism NU a fost notificată de către UCI despre fiecare abatere în parte a lui Vlad, lucru confirmat și de către reprezentanții ANAD. Protocolul UCI nu implică notificarea federațiilor naționale în asemenea cazuri, ci doar a sportivului vizat!
Ultima abatere, cea care face și obiectul contestației lui Vlad, a avut loc pe 17 Martie 2023, cu mai bine de o lună înaintea instalării noii conduceri a FRC.
Federația Romana de Ciclism a primit prima informare de la UCI, cu titlu CONFIDENȚIAL, așa cum este și normal, în data de 18 Iulie 2023, la 4 luni după ultima abatere.
Aceste aspecte elementare ale UCI și ale sportului, ar fi trebuie să fie cunoscute și de fostul ministru. Mai mult decât atât, având în vedere că toate cele 3 abateri s-au întâmplat în mandatul domniei sale, mi-e greu să cred că o federație națională i le-ar fi ascuns, în caz că le-ar fi primit.
Atât eu în calitate de prieten, dar și Federația Română de Ciclism îl susținem pe Vlad în toate demersurile sale cu speranța că va primi clemență din partea TAS, mai ales că NU vorbim despre un caz de doping! Mai merită spus că Vlad a facut mai mult de 20 de teste antidoping între cele 3 abateri de localizare.
Vlad a dăruit ciclismului și României rezultate fabuloase și sunt convins că o va mai face. Suntem datori să fim alături de el în aceste momente și să-l ajutăm să treacă cu bine peste ele.
Suntem datori să ajutăm orice sportiv român pană la capăt, nu să ne cățărăm pe greutățile pe care acesta le întâmpină ca să purtăm vendete personale.”, a spus Cătălin Sprînceană, pe contul de Facebook.