Răzvan Raț, amintiri de la cele două participări la EURO: “În 2008 nu ne dădea nimeni nicio șansă, dar meciul cu Italia demonstrează că nu ești dinainte pierzător”

Răzvan Raț, jucător cu peste 100 de selecții în echipa națională, a vorbit despre calificarea “tricolorilor” la turneul final din Germania și a povestit despre experiențele de la EURO 2008 și EURO 2016, când a făcut parte din lot.

Raț a rememorat meciurile din 2008, în special cel cu Italia, despre care spune că ne-ar fi putut aduce calificarea, dacă Mutu ar fi transformat penalty-ul. Totodată, fostul fundaș crede că participarea la EURO 2008, într-o grupă a morții cu Italia, Franța și Olanda, a demonstrat că outsiderii pot genera surprize la turneele finale.

“Ca să-mi reamintesc și eu, a fost acel turneu final în care practic n-aveam prea multe șanse sau nu ne dădea nimeni nicio șansă. Eram într-adevăr în grupa morții și era clar că nu ne vom califica și cu toate astea am avut acea șansă imensă la meciul cu Italia, în momentul în care poate Mutu înscria, nu era sigur că ei nu mai marcau, dar mă refer dacă rămânea rezultatul în favoarea noastră, chiar și cu punctele pierdute contra Olandei, eram calificați. Chiar a fost un meci bun, un meci nu neapărat de referință, dar în care se poate demonstra că nu ești dinainte pierzător, chiar dacă ai o echipă ca Italia, cu jucători extraordinari, plus anvergura Italiei. Cu toate astea, la un turneul final se poate întâmpla ca o echipă outsider poate domina sau poate juca de la egal la egal.

La cel din 2016, în care aveam mult mai multe șanse, cel puțin teoretice, să ne calificăm, n-am reușit s-o facem. Cu părere de rău, eu am fost și dezamăgit că n-am jucat ultimul meci, deși puteam s-o fac. Dar în fine, astea au trecut și totuși o prezență la turneul final pentru jucători, ceea ce înseamnă pentru tine ca fotbalist, este un vis împlinit, asta cu siguranță. Din păcate, cel puțin pentru mine, n-am reușit să-mi îndeplinesc ambele visuri și n-am participat la un campionat mondial. Mi-am îndeplinit pe jumătate cariera la națională. Eu am ajuns la echipa națională după turneul din 2000, dacă mă nășteam mai devreme… Deși nu cred, avea cine să joace”, a declarat Raț.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -