Prima reacție a Simonei Halep, după ce TAS i-a redus pedeaspa: “Abia aștept să mă întorc în circuit”

Tribunalul Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis ca pedeapsa de 4 ani, dictată inițial în cazul de dopaj al Simonei Halep, să fie redusă la 9 luni de zile. Românca se poate întoarce deja în circuit, întrucât cele 9 luni au expirat în iulie 2023.

Simona Halep a oferit o primă reacție după aflarea veștii:

„De-a lungul acestui proces lung și dificil, mi-am menținut convingerea că adevărul va ieși în cele din urmă la iveală și că se va ajunge la o decizie corectă, deoarece sunt și am fost întotdeauna o sportivă curată. Credința mea în acest proces a fost pusă la încercare de acuzațiile scandaloase care mi-au fost aduse și de resursele aparent nelimitate care au fost aliniate împotriva mea.

Dar, în cele din urmă, adevărul a prevalat, chiar dacă a durat mult mai mult decât mi-aș fi dorit. Aș dori să le mulțumesc avocaților mei care au fost alături de mine și au crezut în mine de la început, și, mai important, vreau să le mulțumesc sponsorilor mei, fanilor și concurenților mei care au rămas alături de mine pe parcursul acestui proces lung și dificil.

Abia aștept să mă întorc în circuit”, a declarat Halep, pentru Euronews.

În continuarea, comunicatul TAS:

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a emis partea operativă a deciziei sale în procedura de arbitraj de apel CAS 2023/A/10025 Simona Halep împotriva Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) și CAS 2023/A/10227 International Tennis Integrity Agency (ITIA) vs Simona Halep:

Procedurile de apel în fața TAS au vizat două acuzații distincte:

1. o acuzație care a apărut ca urmare a faptului că o substanță interzisă (Roxadustat) a fost detectată într-un eșantion de urină recoltat de la Simona Halep pe 29 august 2022 în timpul US Open;

2. o acuzație potrivit căreia pașaportul biologic al sportivului (ABP) Simona Halep, în special o probă de sânge dată de către Halep pe 22 septembrie 2022, a stabilit utilizarea unei substanțe interzise și/sau a unei metode interzise.

În decizia sa din 22 septembrie 2023, Tribunalul Independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) a constatat că Simona Halep este vinovată de ambele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) și a impus o perioadă de ineligibilitate de patru ani pentru ei.

În apelul depus de Simona Halep la TAS împotriva deciziei în primă instanță, Simona Halep a solicitat ca sancțiunea să fie redusă și să nu fie mai mare decât perioada de suspendare provizorie deja executată. În apelul său, ITIA a solicitat ca TAS să sancționeze ADRV-urile Simonei Halep împreună ca o singură violare a regulamentului, bazată de încălcarea care a dus la cea mai severă sancțiune, și impunerea unei perioade de ineligibilitate între patru și șase ani.

Procedura de arbitraj TAS a implicat procese intensive premergătoare audierii și o audiere de trei zile, care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne, Elveția. Comisia TAS a audiat mai mulți experți, dintre care majoritatea au fost prezenți în persoană la audiere.

Juriul TAS a stabilit în unanimitate că perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de ITF Independent Tribunal trebuie redusă la o perioadă de suspendare de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat pe 6 iulie 2023.

De asemenea, Comisia TAS a dispus anularea tuturor rezultatelor obținute de Simona Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul depus de ITIA, iar apelul făcut de Simona Halep este admis parțial (cererea sa ca suspendarea să înceapă pe 29 august 2022 este respinsă). 

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -