Marius Avram, despre greșeala de arbitraj de la FCSB – Farul: “Au greșit grav, pentru că nu au tras linia așa cum trebuie. Nu există scuză”

Meciul FCSB – Farul Constanța a fost marcat de o greșeală majoră de arbitraj, constănțenii având un gol anulat eronat pe motiv de ofsaid, după consultarea sistemului VAR.

Liniile care delimitează poziția de ofsaid au fost trasate greșit, după cum a recunoscut și Comisia Centrală a Arbitrilor: “Operatorul de reluări nu a respectat întocmai procedura de trasare a liniilor aferente jucătorului aflat în atac, acest lucru ducând la apariția unor denaturări ale distanțelor dintre jucătorii implicați în analiza fazei suspecte de ofsaid. Operatorul de reluări a utilizat greșit procedura numită triangulație, folosită atunci când un jucător se află cu o parte a corpului în aer și, astfel, rezultatul analizei a fost unul eronat”, a transmis FRF.

Marius Avram, fost arbitru, a analizat faza, în direct la Sport Total FM, ajungând la concluzia că responsabilii din camera VAR au comis o greșeală majoră și nu au respectat protocolul, ei trasând o linie simplă, nu una rezultată în urma triangulației.

“În primul și în primul rând, arbitrii caută 2 puncte: cel mai apropiat punct de linia porții al fundașului și cel mai apropiat punct de linia porții al atacantului. Acestea sunt punctele pe care ei trebuie să tragă linie. În cazul fazei de aseară, să luăm fundașul, cel mai apropiat punct era vârful ghetei. Ei trag ceea ce se numește single line, adică o singură linie pe pământ pentru că acolo era punctul cel mai apropiat. Pentru ei e lucrul cel mai simplu de făcut și se face foarte repede. Odată ce punctul e pe pământ, picior, gheată, imediat s-a tras linia. Lucrurile se complică când punctul e undeva în aer, adică jucătorul a plect puțin în față, nu mai avem o linie simplă. De ce se complică? Pentru că ei fac o procedură numită triangulație, adică iau din mai multe unghiuri și fac o proiecție pe gazon cu o linie punctată din acel punct. Imaginați-vă că jucătorul are capul în față, din punctul acela al capului trag o linie punctată care ajunge pe gazon, din care trag din nou acea linie simplă. Ei trebuie să indentifice punctul de pe gazon.

Iar acolo au greșit, după părere mea, au greșit grav, pentru că nu au tras linia așa cum trebuie, făcând triangulație, ci au tras tot o linie simplă. Pur și simplu au tras o linie în plan, ca și cum ar fi o poză cu capul atacantului și a ieșit ceva anormal, ca și cum ar fi un metru și ceva în față, deși e evident că nu este. Deci greșeala lor a fost de data asta mare, nu mai vorbim de milimetru, pur și simplu au tras greșit linia atacantului. De altfel, am dat zoom aseară și am mărit foarte mult imaginea, se și vede o linie punctată roșie, care este într-adevăr trasă la linia din față, ca și cum s-a făcut triangulația, dar nu merge către cap, este un metru în față. Acolo a fost o greșeală mare din partea lor. Nu știu dacă trebuia ofsaid, putea fi milimetric, nu sunt sigur, vă rog să mă credeți, mi-e greu să bag mâna în foc. Ce știu sigur e că liniile nu sunt trase corect și ei ar fi trebuit să știe la ofsaid, nu există scuză”, a declarat Marius Avram.

Potrivit FRF, operatorul responsabil pentru greșeală a fost suspendat pe perioadă nedeterminată: “De menționat faptul că analiza a durat mai mult decât în mod obișnuit pentru a stabili cu exactitate momentul lovirii mingii, proces dependent de sincronizarea camerelor de filmat, și pentru că procesul de analiză a fost repetat de trei ori, de fiecare dată cu același rezultat eronat. Pentru greșeala din meci operatorul de reluări a fost sancționat și reținut de la delegări pe o perioadă nedeterminată”.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -