Marius Avram a dat verdictul după faza controversată din prelungirile meciului Ucraina – Italia: “A fost penalty!”

Marius Avram a analizat faza controversată din minutele de final ale meciului Ucraina – Italia 0-0, din preliminariile EURO. Ucraina a cerut penalty în minutul 90+3, după un duel între Mykhaylo Mudryk și Bryan Cristante.

Mudryk, atacantul ucrainean, a căzut în careul Italiei după intervenția lui Cristante. Pe reluări s-a văzut cum mijlocașul italian îl calcă pe Mudryk, însă arbitrul central Jesus Gil Manzano a considerat că n-a fost fault și a lăsat jocul să continue.

Decizia lui Manzano a cântărit enorm, întrucât cu remiza obținută aseară, Italia s-a calificat la EURO 2024. Cu o victorie, Ucraina ar fi fost cea care ar fi mers direct la turneul final.

La emisiunea “Execuții matinale”, de la Sport Total FM, Marius Avram a comentat decizia care a declanșat un scandal uriaș în lumea fotbalului.

Fostul arbitru român este de părere că Manzano a greșit și că decizia corectă ar fi fost penalty pentru Ucraina.

“Și eu zic că a fost penalty. Fundașul, încercând să joace mingea, ajunge prea târziu. Atacantul vine în viteză, iar fundașul nu prinde mingea și atinge adversarul. În viteza aia, la cea mai mică atingere a piciorului, e evident că te dezechilibrează. Nu erau doi jucători statici și un contact minor. Așa poate ar fi putut fi trecut cu vederea. Dar un jucător în viteză care este atins de adversar… este fault clar și eu zic că a fost penalty. 

Președintele arbitrilor de la UEFA e italian, speculațiile au început să curgă în valuri. Cum că arbitrul meciului și-a asigurat prezența la turneul final și în fazele superioare ale Champions League. Sunt de părere că ucrainenii au fost dezavantajați.

Acum mă pun în locul VAR-ului. Poți să consideri contactul minor. Dacă arbitrul le comunică că a văzut faza și că e un contact minor, care nu poate fi considerat fault, atunci celor din cabina VAR le e aproape imposibil să intervină la faze de genul ăsta. N-a fost o piedică prin care să-l ia cu fulgi cu tot. A fost un contact la nivelul picioarelor și atunci intensitatea se lasă la latitudinea arbitrului din teren. El este cel care o judecă și o interpretează.

E o decizie care trebuia luată din teren. Nu știu de ce n-a luat-o Manzano. E greu să-i găsesc argumente. I-aș fi găsit un argument dacă el ar fi zis că e un contact minor și jucătorul exagerează contactul. Atunci îi dau galben pentru simulare, pentru că a vrut să mă păcălească și să scoată un penalty din nimic. Dar el nu face lucrul ăsta, el pur și simplu lasă jocul să continue. Mi-e greu să îmi explic. Ori e fault, ori simulare. N-ai variantă de mijloc.”, a declarat Marius Avram, la “Execuții matinale”.

În plus, Marius Avram a vorbit și despre schimbările din lumea arbitrajului pregătite de UEFA și FIFA.

“Sunt 3 modificări care sunt discutate de foarte multe timp. Unele dintre ele sunt puse în practică deja. Cele de legate de eliminarea temporară și de offside sunt mai recente. Au apărut de când cu VAR-ul. Înainte, offside-ul dădea credit atacului. Acum, de când a intevenit VAR-ul, dă credit apărării. Și UEFA s-a gândit cum să facă să reverseze trendul ăsta și să dea credit atacului, că până la urmă lumea vine la stadion să vadă goluri.

Nu știu cât de ușor va fi. De obicei, UEFA și FIFA vin și introduc astfel de modificări din timp, la copii și juniori și old boys. După ce trag concluziile experimentului, la un turneu final major introduc asemenea schimbări, care apoi sunt preluate în cascadă de toate campionatele naționale afiliate la asociație. Mă aștept ca asta cu offside-ul să fie prima și să se introducă la Campionatul European.”, a mai spus Avram.

Ascultă interviul integral cu Marius Avram:

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -